HEERHUGOWAARD – Het is voor elke sportvereniging een belangrijk onderdeel, de jeugdopleiding. KSV is hier geen uitzondering op. Eén van de meest talentvolle teams van de Heerhugowaardse handbalclub, KSV D1.

Voor de training met haar ploeg neemt Sandra Groenveld tijd om te praten over haar team. ,,Wat ik heel belangrijk vindt met de jeugd is dat ze voornamelijk plezier hebben. Daarnaast ontwikkelen wij de meiden individueel, op hun eigen niveau, maar ook als team” vertelt de coach. ,,De speelsters van de D1 mopperen weleens dat ik nooit naar de stand kijk, maar ik vind dat niet het belangrijkste. Het is leuk, maar het is mooier om te zien dat ze groeien, en dat ze iedere keer weer nieuwe dingen leren” en dat de wil om te winnen aanwezig is.

Ontwikkeling
Dingen leren is belangrijk voor jeugdteams, zo ook voor KSV D1. Dat zal dan wel moeten gebeuren onder een prettige sfeer. ,,Iedereen voelt zich op zijn gemak. Ze hebben vertrouwen. Het is daarnaast belangrijk dat kinderen uitgedaagd worden” vervolgt Groenveld. ,,Iedereen wordt op zijn eigen niveau uitgedaagd en gestimuleerd om zich te ontwikkelen zodat je later betere handbalsters krijgt”.

In de ontwikkeling van de jonge speelsters is het belangrijk om hen de mogelijkheid te bieden zichzelf als individu en als team te verbeteren. En dat biedt de Heerhugowaardse handbalvereniging dan ook. Zo traint de D1 drie keer per week. Groenveld: ,,Daar kan je niet vroeg genoeg mee beginnen. Je leert de meiden zo ook plannen met school enzovoorts. Ik denk dat je ze dat ook moet bieden als je wilt opleiden om op een hoger niveau te blijven handballen”. Het is voor de club een groter doel dan alleen de zege. ,,Winnen is geen doel op zich. Het ontwikkelen van de individuele speler en als team moet het belangrijkste zijn. We trainen en spelen om beter te worden, daarbij mogen én moeten fouten worden gemaakt, dit wordt door KSV gestimuleerd en ondersteund”.

Uitdagingen
Groenveld praat met veel enthousiasme over ‘haar’ club. Dat zij de jeugdopleiding een warm hart toedraagt wordt duidelijk. Datzelfde geldt voor het doel wat de Heerhugowaarders hebben. ,,De uitdaging is altijd geweest om met alle selectieteams op het hoogste niveau te spelen. Dat lukt niet altijd maar dat hangt ook af van het niveau. Het is belangrijk voor kinderen dat ze op hun eigen niveau leren handballen, met plezier”. De stappen in de ontwikkeling werpen in verschillende selectieteams haar vruchten af. ,,De A-, en B Junioren doen het heel goed binnen KSV. Deze teams spelen op het één na hoogste niveau. Het is dus niet zo dat ieder selectieteam op het hoogste niveau speelt, maar dat is wel een streven” vertelt de coach die de speelsters centraal stelt. ,,Ik ben niet het belangrijkste, dat zijn zij”.

Speelsters behouden
Het faciliteren is belangrijk. Om de speelsters beter te maken. Maar ook om speelsters te behouden. ,,Andere clubs hebben hun ogen altijd gericht op speelsters die het leuk doen. Dus als je ze zelf niet faciliteert of ze dat kan bieden wat nodig is om op dat niveau te handballen dan wordt er aan je speelsters getrokken” aldus Groenveld.

Hoger niveau
Terwijl de eerste speelsters binnenkomen in de sporthal voor een nieuwe training, kijkt Groenveld vooruit. ,,Als dit team zo doorgaat in de talentvorming, dan is de kans groot dat je een ander soort team brengt als wat je tot nu toe gebracht hebt” verwacht de coach. Met een gedeelde koppositie op het hoogste landelijke niveau van Nederland laat KSV D1 momenteel al zien dat het team in de huidige leeftijdscategorie over de nodige kwaliteit beschikt. ,,Als je dit niveau kan aanhouden, dan is dat een hele goede doorstroming straks. En dan kan je met het eerste team misschien op een hoger niveau spelen dan nu het geval is”.

Toch biedt de huidige kwaliteit geen garanties voor de toekomst. Zoals vele verenigingen zijn er verschillende factoren die daarin een rol spelen. Studeren of andere interesses zijn voorbeelden van dingen die er voor kunnen zorgen dat er speelsters stoppen of op een lager niveau verder gaan. Juist daarom is het belangrijk om te genieten van het huidige succes. ,,Het is superleuk om zo’n team te zien wat drie keer in de week volle bak traint, het leuk heeft, en ook nog eens een prestatie levert”.