BERGHEM – Met de tweede tijd in de kwalificatie begon Pieter Appelman zijn zondag in de kart al goed, daarna denderde hij naar de overwinning in beide races in de Rotax Max Micromax-klasse. Dat noem je met een knal aan je NK beginnen. De negenjarige coureur uit Heerhugowaard deed dan ook tevreden zijn verhaal.

Hoe hij zo had gedomineerd luidde de vraag: “Ik presteer altijd beter altijd beter op een natte baan dan op een droge baan”, luidde het snelle en eenvoudige antwoord na een verregende racedag. “Ik heb er goed op getraind in de winter. We zijn nooit thuisgebleven omdat het regende. Ik heb de afgelopen maanden veel gereden op deze baan, maar ook op De Landsard in Eindhoven en in Genk.”

Als beloning voor die trainingsarbeid stond hij in Berghem dus op de hoogste trede van het podium met een mooie beker in zijn knuisten, glunderend en wel. Pieter had genoten.
“Ik vind dit een leuke baan. Sommige zijn niet leuk in de regen, maar deze vind ik wel leuk. Omdat je veel uitdaging hebt in sommige bochten. Dat vind ik heel fijn.”

Wat dacht hij toen hij ’s ochtends hoorde dat het de hele dag zou regenen? “Oh ja! Kans op winst!” Dat was duidelijk geen overschatting geweest, want met zijn dominante optreden op de Brabantse piste liet Pieter zien dat hij daadwerkelijk erg goed is in de regen.

In die races reed hij de hele tijd vooraan, al moest hij na afloop van de prefinale even wachten totdat de uitslag vaststond. “Ik ging goed, kwam als eerste over de finish, maar ik had een valse start veroorzaakt. Daardoor kreeg ik drie seconden tijdstraf.”

Als gevolg daarvan zakte Pieter terug naar de tweede plaats. En toen bleek dat degene die door Pieters tijdstraf als eerste werd geclassificeerd een ingeklikte bumper had. Daarop staan vijf strafseconden. “Dus toen was ik toch nog eerste”, zei Pieter triomfantelijk.

In de finale startte hij vervolgens dus ‘gewoon weer’ van pole. Na de eerste meters als de nummer één door de eerste bocht te zijn gedenderd, was er geen houden meer aan. Pieter bouwde op de kletsnatte baan gestaag aan zijn voorsprong en zonder ook maar een beetje in de problemen te zijn geweest, snelde hij een kwartiertje later met maar liefst elf seconden voorsprong als eerste over de finish. “Dat was erg gaaf!”

Pieter had zo het maximale aantal punten voor het NK gescoord. Een wel erg lekker begin dus voor de snelle coureur uit Noord-Holland. Dat versterkte zijn ambitie voor dit seizoen. “Ik hoop kampioen te worden in het NK. En ik wil heel graag een ticket winnen naar de Grand Finals in Bahrein dit jaar!”

Wat zijn programma voor dit jaar is, is nog niet helemaal duidelijk. Vaststaat dat hij het NK rijdt, maar misschien gaat hij ook meedoen aan Kart4Fun. “En we kijken nog naar de BNL”, wist Pieter. “Maar we richten ons voornamelijk op het NK.”

Pieter bedankt zijn vader en zijn team Pole Position.

Pieter Appelman wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Stucadoorsbedrijf Smeeris.