HEERHUGOWAARD - Hoewel de derby tussen KSV en Tornado zaterdag in een volgepakte sporthal Waardergolf geen winnaar kende, ging een ieder die bij het duel aanwezig was toch tevreden huiswaarts. Dat KSV in de slotfase toch nog naast koploper Tornado kwam zal voor de ploeg van coach Hans Eilers pijnlijk zijn, maar desondanks had het publiek genoten van een echte derby waarin alles zat wat handbal zo mooi maakt.

Behalve de 48 doelpunten, die de beide ploegen dus keurig verdeelden, kon het ruim opgekomen publiek genieten van een wedstrijd die van het begin tot het eind boeiend was en ook qua score op en neer ging. Naast de vele goals zag men namelijk ook dat beide teams talrijke keren paal en lat raakten, waren er magnifieke reddingen van de keepsters, volgden er strafworpen, gele kaarten en tijdstraffen, en nam het arbitrale duo soms sterke, maar ook wel eens onbegrijpelijke beslissingen. De uiteindelijke 24-24 eindstand was dan ook terecht.

Daar was Judith Groot, namens KSV verantwoordelijk voor de late gelijkmaker, het volledig mee eens. 'Man, wat was dit spannend, maar al met al wel terecht. Dit was een echte derby die eigenlijk geen winnaar verdiende dus ja, dit is wel een juiste uitslag.' Dat moest ook coach Hans Eilers van Tornado erkennen die zichtbaar genoot van de entourage in de sfeervolle sporthal. 'Jammer dat we het in de slotfase weggeven, maar dit was wel een echte derby zoals een derby hoort te zijn'.

Het duel ging vanaf het eerste fluitsignaal op en neer waarin soms Tornado een voorsprong nam en dan KSV weer waarbij opviel dat de vele strafworpen allen benut werden door de aanvoersters, Rosina Vreeburg (KSV) en Anja Borst (Tornado), die beiden een 100% score behaalden. Ook in het eerste bedrijf kwam KSV in de slotfase sterk voor de dag om uiteindelijk met een 12-11 voorsprong te gaan rusten.

Na de rust nam Tornado het heft in handen en nam zelfs even een voorsprong van twee treffers, maar de "thuisploeg" (beide teams hebben de Waardergolf als thuisbasis) bleef telkens in het zicht en wist dat het de koploper deze avond pijn kon doen nadat men eerder dit seizoen met 26-21 onderuit ging. Toch nam Tornado in de slotfase telkens weer een voorsprong, maar net zo vaak kwam KSV langszij. En dat gebeurde ook met nog minder dan een halve minuut op de klok toen de uitblinkende Groot, goed voor zeven treffers waarvan vijf in de tweede helft, in de break de 24-24 wist te maken. Dit zorgde ervoor dat de derby geen winnaar kreeg of het moet het publiek zijn dat zichtbaar genoten had van deze burenstrijd.

De terechte eindstand zorgt ervoor dat Tornado na dit weekend SV Zeeburg naast zich moest dulden aan kop van de ranglijst, maar met nog negen wedstrijden te gaan is er nog van alles mogelijk in de spannende hoofdklasse. Zelfs voor het KSV van coach Theo Krom dat met zes punten achterstand de zesde plaats bezet.

KSV - Tornado 24-24 (12-11)

Doelpunten KSV: Judith Groot 7, Rosina Vreeburg 5, Jonna Lemstra 3, Jacqueline Köhne 2, Jackie Heibloem 2, Larissa Havermans 2, Brittney Goudmijn 2, Milou van der Veen 1

Doelpunten Tornado: Anja Borst 10, Sindy Schouten 6, Kelly Aalberse 3, Marloes Bak 2, Suzie Wijnker 1, Desi Krom 1, Danielle Postma 1

Foto's: DP Sportfotografie