ALKMAAR - In de Eredivisie zaalvoetbal voor vrouwen is Reiger Boys/Woest de nieuwe koploper. Door in de derby tegen het nog ongeslagen Team Alkmaar/Sportstars met 3-5 te zegevieren nam de ploeg van coach Monique van der Rijst de eerste plaats over.

Uiteraard is de competitie net op gang, maar het is een welkome opsteker voor de piepjonge Heerhugowaardse formatie en dan met name omdat de ervaren tegenstander brutaal aan de kant werd gezet in de tweede helft toen het duel pas echt ontbrandde. 'Slecht, rommelig, te laag tempo", waren woorden die zowel Van der Rijst als coach Gerard Timmers bezigden na de eerste helft. En inderdaad viel er veel meer ook niet van te maken. De thuisploeg nam na zes minuten een voorsprong via Inge Woldhuis en kort voor de pauze maakte Floor Spaan gelijk.

Kort na de rust werd de ervaren Milenca van Ee door diezelfde Spaan te kijk gezet met een "panna" en schoot zij de gasten op voorsprong. Die werd halverwege de tweede helft verruimd nadat Laïs Boes werd aangespeeld door Judith de Bruijn. Plotseling schakelde Team Alkmaar wel een tandje bij en via twee keer Van Ee, waarvan de laatste met een hakje, was de stand weer gelijk. Opmerkelijk was dat waar verwacht werd dat de thuisploeg door zou drukken de ploeg weer verviel in hetzelfde lage tempo als eerder in de wedstrijd, en hierbij ook nog eens fouten ging maken. Chantal Hendriksen profiteerde van dergelijk balverlies en bracht Reiger Boys in de voorlaatste minuut opnieuw aan de leiding en nadat Zoyla Barendse in stelling was gebracht door Spaan was het duel beslist, waardoor de gasten in punten gelijk komen met Team Alkmaar, maar daar wel een wedstrijd minder voor nodig hadden en dus koploper zijn.

Voor coach Van der Rijst een bevestiging dat de progressie die verleden seizoen al was ingezet zich verder ontwikkeld. 'We zijn als ploeg enorm gegroeid en dat is mooi om te zien en fijn om te werken. Die meiden vonden zelf ook in de rust dat ze slecht speelden en oogden al toen gretig om er in de tweede helft iets van te maken. Dat hebben ze volledig waargemaakt.' Timmers vond de zege van Reiger Boys verdiend, maar was ook van mening dat zijn ploeg het zelf had weggegeven. 'Het was allemaal in een te laag tempo en we hebben voor Sinterklaas gespeeld door de doelpunten zo makkelijk weg te geven. Je weet dat je een keer tegen een nederlaag aan loopt, maar de competitie is nog lang.'

Team Alkmaar/Sportstars - Reiger Boys/Woest 3-5 (1-1)
6. Inge Woldhuis 1-0
17. Floor Spaan 1-1
22. Floor Spaan 1-2
30. Laïs Boes 1-3
30. Milenca van Ee 2-3
32. Milenca Van Ee 3-3
39. Chantal Hendriksen 3-4