HOORN - De Ronde van de Westfriese Omringdijk start en finisht zondag 4 juli op het Kerkplein in Hoorn. Tijdens dit toerfietsevenement kan er gekozen worden uit historische routes van 50, 80 of 135 km, waarbij de Westfriese Omringdijk een hoofdrol speelt. De finish is vervolgens ook weer op het Kerkplein in Hoorn, waar op één van de vele terrassen kan worden nagenoten met een hapje en een drankje. De inschrijving is geopend. In verband met de coronarichtlijnen is er een deelnemerslimiet ingesteld en zijn er maar een beperkt aantal startbewijzen beschikbaar. Inschrijven is mogelijk via www.rondevandewestfrieseomringdijk.nl.


Voor de start kan er op de vroege zondagochtend worden genoten van een goede kop koffie bij Eet- en Bierencafé De Beiaard. Voor een optimale spreiding over het parcours en om drukte bij de start te voorkomen, wordt er tussen 8.00 en 11.00 uur iedere 10 minuten gestart met 35 fietsers. Zo kan er een veilig en verantwoord evenement neergezet worden. Nodig fietsvrienden uit om eindelijk weer een evenement met elkaar te fietsen en stem samen een starttijd af. Deelnemers uit andere startlocaties als Alkmaar, Enkhuizen, Medemblik én Schagen komen gedurende de dag ook over het Kerkplein voor een tussenstop. De finish is ook weer op het Kerkplein in Hoorn, waar er op één van de vele terrassen kan worden geproost op het eerste fietsevenement van het jaar.

West-Friesland
De Ronde van de Westfriese Omringdijk vindt dit jaar voor de 10e keer plaats. Het is een bijzondere tocht vol historie, met culinaire en culturele stops. Bij de verzorgingsposten onderweg kunnen deelnemers genieten van typisch Westfriese lekkernijen, zoals Westfriese krentenmik of Enkhuizer koeken. De Westfriese Omringdijk steekt op sommige plaatsen wel vijf tot zes meter boven het landschap uit. De slingers in de dijk zijn ontstaan door doorbraken. Het kolkende water bij de doorbraak zorgde voor diepe wielen, waaromheen in latere jaren de dijk werd gelegd. Het is een skitterende beleving om hierover te fietsen.

Ga voor de Grôte Daikboekel!

Er kan gekozen worden uit afstanden van 50, 80 en 135 km. De 135 km is een toertocht voor de meer getrainde wielrenner en gaat over de hele Omringdijk, ook wel de Grôte Daikboekel genoemd. Voor de recreatieve wielrenner zijn de kortere routes van 50 en 80 km een ideale gelegenheid om te genieten van een stukje cultureel erfgoed in West-Friesland. Deze routes brengen de deelnemers over een gedeelte van de Omringdijk en deels door het binnen de dijk gelegen Westfriese landschap.

West-Friesland: (On)Beperkt Sporten

Het officiële goede doel van de Ronde van de Westfriese Omringdijk is West-Friesland: (On)Beperkt Sporten. Dit goede doel zet zich in om mensen met een beperking zo laagdrempelig mogelijk kennis te laten maken met sport en bewegen. Met een donatie steun je mensen met een beperking in West-Friesland die wel willen sporten, maar voor wie dat niet haalbaar is. Bij inschrijving voor de Ronde van de Westfriese Omringdijk kunnen deelnemers een vrijwillige bijdrage doen aan West-Friesland: (On)Beperkt Sporten.

Inschrijven

Inschrijven is nu mogelijk op www.rondevandewestfrieseomringdijk.nl. Mocht de Ronde van de Westfriese Omringdijk in 2021 niet door kunnen gaan, dan ontvangen alle deelnemers restitutie van het inschrijfgeld, met aftrek van de kosten die Le Champion al in de voorbereiding heeft gemaakt.