HEERHUGOWAARD - In het voorjaar krijgen de super verkopers van SiU in Heerhugowaard een turnclinic en in de kerstvakantie mogen de leden die meer dan 25 loten tijdens de Grote Clubactie verkochten lekker naar een film. “Het mes snijdt aan twee kanten”, beaamt Cindy Klinge, verantwoordelijk voor de PR en communicatie van de turn- en gymnastiekvereniging. “Onze leden verkopen door de prijzen die wij ze geven nog meer loten en met de clinic die ze gaan volgen, worden ze nog betere sporters.”

Leden blij, club blij
SiU in Heerhugowaard heeft deze week de cheque van ruim 12.000 euro van de Grote Clubactie ontvangen, door de verkoop van 5.353 loten. “Een gigantisch bedrag voor ons”, zegt Klinge. “Veel meer dan wij van de sponsoren ontvangen.”

De vereniging heeft de jeugd op een mooie manier weten te prikkelen, vertelt ze met een grote glimlach. “Andere jaren kregen ze een bioscoopbon als zij 25 loten zouden verkopen. Nu hebben we gezegd dat ze bij 50 loten mee mogen doen aan een turnclinic. Dat heeft enorm gewerkt: 34 leden hebben meer dan 50 loten verkocht.”

Een dubbel succes, meent Klinge. “De leden zijn blij, wij zijn blij. En als ze straks de clinic hebben gevolgd, zijn ze betere turners en dat is weer goed voor de uitstraling van onze vereniging. Ook denken we dat komend jaar nog meer leden gaan proberen 50 loten te verkopen, omdat ze zien dat hun vrienden beter zijn geworden door het volgen van de clinic.” Het bedrag dat is uitgegeven voor de uitgeloofde prijzen valt in het niet bij de extra baten heeft SiU becijferd.

Nieuw materiaal hard nodig
De vereniging uit Heerhugowaard viert volgend jaar het eeuwfeest. Daar staat al een geldbedrag voor gereserveerd. Klinge: “We hebben sinds kort een nieuwe hal, die helemaal moest worden ingericht en we gebruiken met de 750 leden nog meerdere andere accommodaties. Dus het opgehaalde bedrag steken we eerst in nieuw materiaal. Dat is hard nodig en kost heel veel geld."

Opbrengst Noord-Holland
SiU was dit jaar de best verkopende vereniging van Noord-Holland bij de Grote Clubactie. In totaal verkochten alle deelnemende verenigingen in Noord-Holland samen voor een bedrag van 1.353.498 euro aan loten. Van dit totale bedrag gaat 80 procent naar de clubs die meededen aan de Grote Clubactie, naar rato van het aantal door hen verkochte loten. Clubs verkopen elk jaar meerDe landelijke opbrengst voor de verenigingen is dit jaar bijna 9 miljoen euro geweest. De deelnemende clubs verkopen elk jaar meer loten dankzij de inzet van vooral de eigen jeugdleden. Directeur van de Nationale Stichting Grote Clubactie Frank Molkenboer is dan ook een gelukkig mens. Molkenboer: “De clubs laten zien dat de betrokkenheid van hun leden nog volop leeft. Nederlandse verenigingen tonen aan dat ze prima in staat zijn hun toekomst in eigen hand te nemen”, meent hij. “De ledenparticipatie bij de Grote Clubactie is onverminderd groot.”