NOORD-HOLLAND - 2.000 fietsers stapten vandaag op de pedalen voor een dijk van een fietsevenement: de Ronde van de Westfriese Omringdijk. Tijdens deze 12e editie waren de historische VOC-stadjes, het polderachtige landschap, het weidse IJsselmeer én natuurlijk de Westfriese Omringdijk weer het decor. Vanaf vijf startlocaties – Alkmaar, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik en Schagen – werd er genoten van de Westfriese cultuur over routes van 50, 80 en 135 kilometer.


In zomerse stemming werd om klokslag 08.00 uur vanuit de vijf startlocaties gestart aan de populairste en langste afstand van 135 kilometer, die de deelnemers over de gehele Omringdijk brengt. De oudste en langste dijk van Nederland torent op sommige plaatsen tot wel zes meter boven het landschap uit, wat unieke vergezichten over het IJsselmeer oplevert. Het zonnetje schitterde mooi over het water, wat de uitzichten des te mooier maakten.

Slingerend over de monumentale dijk koersten de fietsers langs hoogtepunten zoals de karakteristieke strijkmolens van Rustenburg, vuurtoren 'de Ven' en het oude Kasteel Radboud. Onderweg werden deelnemers in de watten gelegd bij de verschillende stempelposten op prachtige locaties zoals het Stoommachinemuseum in Medemblik en Bierbrouwerij De Werf in Enkhuizen.

De kortere afstanden van 50 en 80 kilometer gingen later op de ochtend van start en brachten de deelnemers over een deel van de Grôte Daikboekel en lieten de fietsers kennis maken met de typische Westfriese cultuur in het binnen de dijk gelegen gebied. Via fraaie polderlandschappen kwamen zij langs schilderachtige dorpjes als Opperdoes, Twisk en Oostwoud.

Aan het einde van de middag werden de laatste deelnemers verkoeld met een paar spatten regen voor zij de medaille in ontvangst konden nemen. Na het bereiken van de finish, werd in ontspannen sfeer nagenoten van deze prachtige editie.

Fiets tegen kanker: € 11.205,- voor KWF

Het goede doel van de Ronde van de Westfriese Omringdijk 2023 is KWF Kankerbestrijding. Fietsers kregen de keuze om hun deelname extra impact te geven door geld op te halen via een actiepagina of door een vrijwillige bijdrage te doen voor het goede doel. Uiteindelijk is er een fantastisch bedrag van € 11.205 ,- opgehaald. Het geld draagt bij aan baanbrekend kankeronderzoek.

Meer fietsen

De volgende editie van de Ronde van de Westfriese Omringdijk wordt gereden op zondag 14 juli 2024. De inschrijving opent medio februari. Nu al zin in een fietsuitdaging? Het eerstvolgende fietsevenement van Le Champion is de Saxo Dam tot Dam FietsClassic op zondag 17 september. Inschrijven is mogelijk via www.saxodamtotdamfietsclassic.nl.