HEERHUGOWAARD - Stefanie van der Gragt beëindigt na het WK in Australië en Nieuw-Zeeland haar carrière als profvoetbalster. De 101-voudig international uit Heerhugowaard zal dan afscheid nemen van de Oranje Leeuwinnen en van haar club Inter Milan om nieuwe uitdagingen mogelijk te maken. Dat heeft de verdedigster eerder vandaag bekend gemaakt via Instagram. Volgens welingelichte bronnen zou Van der Gragt een voorname kandidaat zijn om manager vrouwenvoetbal te worden bij AZ.


Van der Gragt (30) begon haar voetballoopbaan bij Reiger Boys in Heerhugowaard en kwam op het hoogste niveau uit voor AZ, Telstar, FC Twente, Bayern München, Ajax, Barcelona en nu dus Inter Milan.

Van der Gragt maakt op 8 maart 2013 haar debuut voor de Oranje Leeuwinnen in de wedstrijd tegen Zwitserland. De speelster van Inter Milan was een vaste waarde in het elftal dat in 2017 Europees kampioen in eigen land werd en in 2019 zilver pakte tijdens het WK in Frankrijk.Ook in de jaren daarna was Van der Gragt niet weg te denken uit de defensie van Oranje. Bij de wedstrijd tegen Duitsland eerder deze maand speelde ze haar honderdste interland. Van der Gragt scoorde tot dusverre twaalf keer namens Oranje.

Een functie bij AZ, mogelijk in een rol als manager, lijkt Van der Gragt op het lijf geschreven. Ze komt uit de regio, speelde al bij AZ en liep al eerder stage bij de AZ Jeugdopleiding. Zoals bekend keert AZ komend seizoen terug in de Eredivisie Vrouwen en neemt het de licentie van VV Alkmaar over. Mark de Vries, de huidige trainer van VV Alkmaar, zal komend seizoen de trainer zijn bij AZ, zo werd eind maart bekend.

Robert Eenhoorn, algemeen directeur van AZ, maakte toen al bekend dat er binnenkort een nieuwe manager gepresenteerd zal worden. In het circuit vielen al namen als Marleen Molenaar en Claudia van den Heiligenberg, maar met het stoppen als actief speelster lijkt Van der Gragt nu de voornaamste kandidaat.