HEERHUGOWAARD Na een sportief matige start, en een sterke reeks is SVW’27 inmiddels terug te vinden op de twaalfde positie in de tweede klasse. De lage klassering is gevolg van de laatste drie wedstrijden, die allen werden verloren. Komende zondag krijgt de Heerhugowaardse ploeg de kans om de weg omhoog weer in te zetten. Op het programma staat een wedstrijd bij hekkensluiter Alkmaarsche Boys.

Vorig seizoen slaagde SVW’27 er in om promotie af te dwingen. De ploeg keerde hierdoor na één jaar afwezigheid weer terug in de tweede klasse. Dit seizoen lijken de ploegen die zijn gepromoveerd, geen moeite te hebben om mee te draaien. HSV is de huidige koploper, Spartanen staat vijfde, DWS en Texel’94 bevinden zich in de middenmoot. De Heerhugowaardse promovendus staat er met een twaalfde plaats het minste voor, al is de achterstand op de middenmoot zeer klein.

Ondanks dat het verschil klein is, staat SVW’27 momenteel op een lage positie. Voor coach Patrick van der Fits is het echter geen reden om zich zorgen te maken. “Er zitten wat jongens bij die al in de tweede klasse hebben gespeeld” noemt de oefenmeester als reden. “Vanaf de zijlijn hoor ik ‘het gaat weer zo’n jaar worden, op de streep voetballen’, maar dat is nergens voor nodig. Dat gebeurt ook niet. Ik kan dat zeggen, maar de jongens moeten dat voelen en gaan herkennen in het veld. Wij kunnen voetballend gewoon winnen”.

Dat de ploeg kan winnen bewees het enkele weken terug door uit vier wedstrijden tien punten te vergaren. Achtereenvolgens werden Texel’94, VSV en de Foresters aan de zegekar gebonden, terwijl het treffen met DWS in een gelijkspel eindigde. “Tien uit vier, dat is een goede serie” vindt Van der Fits. De afgelopen drie wedstrijden eindigde echter in mineur doordat de duels tegen KFC, West Frisia en HSV werden verloren. Volgens de coach vallen de laatste twee wedstrijden onder een reeks, die zondag verder gaat. “Het is een serie met ploegen waar je van kan winnen, maar ook van kan verliezen” aldus Van der Fits. “Het gaat er maar net om of je als individu en als team het beste uit jezelf haalt. Wij moeten zorgen dat we wat punten erbij gaan halen”.

Tegen West Frisia en HSV werden echter geen punten gehaald. De Heerhugowaarders kregen in die duels zelfs negen tegentreffers om de oren. En dat terwijl de coach het houden van ‘de nul’ tot een sub doelstelling heeft gemaakt. “Ik wil een beter doelsaldo dan vorig jaar, toen we teveel tegendoelpunten hebben gekregen en te weinig hebben gescoord. Daarom wil ik dit seizoen elf keer de nul houden, iets wat vraagt om een extra geconcentreerde verdediging”. Tot dusver staat die teller pas op één.

Jager
Sinds de komst van Van der Fits, is SVW’27 omgeschakeld naar een andere manier van spelen. “Toen ik hier kwam, speelden ze reactievoetbal en namen vaak een verdedigende stelling in. Hartstikke terecht waarschijnlijk, alleen nu zijn we in plaats van een prooi de jager geworden” vertelt de oefenmeester, die inmiddels bezig is aan zijn tweede seizoen. “Ook in de tweede klasse wil ik jagen. Hoog druk zetten, goed en snel er doorheen voetballen”.

De manier van spelen lijkt ook zijn weerslag te hebben op het publiek. “Als je traint bij een amateurclub moeten de mensen die komen zien dat het vlaggenschip herkenbaar speelt. De spelers moeten plezier uitstralen”vindt Van der Fits, die goede signalen ontvangt. “De beruchte vijfde colonne, vindt de sfeer goed, zien dat spelers plezier uit stralen en hard werken”.

Het plezier zal echter beter kunnen, want geen van de spelers of stafleden zal vrolijk worden wanneer er gekeken wordt naar de huidige twaalfde positie die door het vlaggenschip wordt bezet. De verschillen bieden echter perspectief, maar dan moeten de sportieve prestaties omhoog. Als promovendus blaast SVW in ieder geval niet te hoog van de toren: “De doelstelling is dat we geen nacompetitie tegen degradatie willen spelen”.