ALKMAAR – Vierenhalf jaar geleden besloot Tim Gras om te gaan tafeltennissen bij TT DOV in Heerhugowaard. Inmiddels heeft de zestienjarige Alkmaarder grote stappen gezet en speelt sinds enkele maanden in Leiden bij Pecos. Als beloning op het harde werken speelt Tim volgende maand in Roemenië het Europees jeugdkampioenschap.

Het is een vliegende start van wat een mooie carrière moet gaan worden. 4,5 jaar geleden speelde hij in de jeugd bij DOV, nu reist hij de nodige uren voor trainingen en wedstrijden. Als zestienjarige speelt Tim Gras al op het één na hoogste senioren niveau van Nederland bij het Leidse Pecos. De Alkmaarder heeft zijn doelen voor ogen. ‘Ik wil binnen twee jaar in de Eredivisie spelen’, zegt de talentvolle tafeltennisser. Ook het buitenland behoort tot de plannen van de ambitieuze Gras.

Hard werken
Dat tafeltennissen voor Tim meer is als een leuke bezigheid moge duidelijk zijn. Zijn leven staat in het teken van de sport. Volgend jaar gaat de Alkmaarder ook een aangepaste opleiding volgen. Hij komt in een topsportklas waar hij in de ochtenden is, waarna hij zich verder kan focussen op trainingen en wedstrijden.

Naast de wedstrijden met Pecos speelt de jongeling vele toernooien. Aan de hand van zijn prestaties komt Gras op een ranglijst. ‘Ik ben daarop derde geworden en op 10 juni hoorde ik dat ik naar het Europees jeugdkampioenschap mocht’, zegt Tim die voor het eerst zijn opwachting maakt op dat toernooi. Van 14 tot en met 24 juli is de Alkmaarder in Roemenië te vinden waar hij vier toernooien zal spelen (teamtoernooi, enkeltoernooi, dubbeltoernooi en mixed dubbel toernooi). ‘Bij het teamtoernooi speel ik tegen Portugal, Oekraïne, Cyprus en Moldavië. Het zal een zwaar en leuk toernooi worden.’

Terug op oude nest
Het jeugdkampioenschap is een beloning voor jarenlang hard werken. Tim Gras heeft grote stappen gezet en behoort inmiddels tot de drie beste junioren van Nederland. Toch komt de zestienjarige ieder jaar terug om een toernooi te spelen bij de club waar het voor hem begon. Bij TT DOV is hij vaste deelnemer van de Wim Klaver Cup, welke hij vorig jaar wist te winnen. Want dat is natuurlijk waar hij voor speelt. Dat Tim plezier, talent en de wil om ook vriendschappelijke potjes te winnen heeft blijkt wel als het talent in de TT DOV hal een wedstrijdje speelt tegen vrijwilliger Kees Mertens. Een ongelijke strijd, zo bleek.