KUMAMOTO - Het succes van de Nederlandse handbalvrouwen tijdens het Wereldkampioenschap in Japan kwam grotendeels door de mentale weerbaarheid van de gehele groep zo verklaarde keepster Tess Wester voor de camera van de NOS.

De 26-jarige Heerhugowaardse keepster wist al eerder met Oranje eremetaal op grote toernooien te behalen en kwam reeds met brons en zilver thuis na de WK's van 2015 en 2016 en de EK's van 2016 en 2018. Dit keer viel dan eindelijk het goud ten deel aan de Oranje-ploeg van coach Emannuel Mayonnade. In de zinderende finale die Oranje zondagmiddag wist te winnen van Spanje (30-29) was er, net zoals eerder in het toernooi, een glansrol weggelegd voor Wester.

'Dit toernooi was een emotionele achtbaan. We verloren drie wedstrijden, maar wonnen telkens de belangrijke wedstrijden', zo vertelde ze aan de NOS. We konden het telkens weer omdraaien en hadden zoveel energie. Die mentale weerbaarheid heeft ons wereldkampioen gemaakt en geeft mij kippenvel van top tot teen. En dan gaan wij ook nog rechtstreeks naar Tokio, naar de Olympische Spelen!'

Ook in de finale maakte ze het de Spaanse speelsters knap lastig. 'Spanje heeft een bepaald schotpatroon dus ik wist wel welke speelsters er zouden schieten en waar. Ik kon die laatste bal dan ook makkelijk tegenhouden.' Bij het naar voren gooien van de bal werd de keepster onreglementair geblokt door Hernandez. De straf die daar op stond was rood en een strafworp. 'Ik was zo blij dat Lois Abbingh die bal erin gooide. Zij nam de verantwoordelijkheid en daar heb ik groot respect voor', aldus de Heerhugowaardse.

Naast Tess Wester zaten ook Delaila Amega en Bo van Wetering in de selectie die goud won. Beide speelsters zijn eveneens afkomstig uit Heerhugowaard. Van Wetering wist zelfs nog te scoren in de finale.