HEERHUGOWAARD - In een volle sporthal Waardergolf stond deze zondag de Heerhugowaardse handbalderby in de hoofdklasse tussen de dames van Tornado en KSV weer op het programma. In een enerverende wedstrijd nam het licht favoriete KSV een voorsprong die zelfs opliep tot zes punten. In een tweede helft met een heel ander gezicht toonde Tornado echter een fiks portie karakter en schotkracht en won met 24-20.

KSV kreeg die kleine favorietenrol gezien de stand op de ranglijst, vooraf stonden zij immers vierde en Tornado elfde, maar in de Hoofdklasse zijn de verschillen klein dus niets is zeker, zo bleek ook deze zondag. Hoewel beide verenigingen de Waardergolf als thuisbasis gebruiken was het deze keer Tornado dat echt thuis speelde.

Toch was het de uitploeg die het initiatief nam, een 0-2 voorsprong nam, eventjes achter stond met 3-2, om vervolgens de eerste helft af te sluiten met een 5-9 voorsprong. Dit kwam met name door het sterke verdedigingsblok van KSV met het feit dat keepster Mascha Wielinga in het eerste half uur uitstekend op dreef was.

Vleugels
Deze voorsprong werd bij aanvang van de tweede helft zelfs nog uitgebouwd naar zes punten (5-11), maar hierna kantelde de wedstrijd volledig. Beetje bij beetje kroop Tornado dichterbij en nu had Wielinga geen antwoord op de schotkracht van met name Anja Borst en Sindy Schouten. Op het moment dat het gelijk werd (13-13) kreeg Tornado zelfs nog meer vleugels en plotseling bleek ook keepster Britt Driesse die in de rust Renee Dekker was komen vervangen steeds moeilijker te passeren door de KSV-aanvallers. Tornado rook bloed en nu raakte ook Leonie van der Gragt op schot. Met enkele fraaie treffers bouwde zij de voorsprong uit waarna het verzet van KSV gebroken was en de thuisploeg met 24-20 kon zegevieren.

Voor KSV-aanvoerster Jonna Lemstra en hard gelag. 'We staan de eerste helft zo sterk te verdedigen en dat zie je ook in de ruststand. In de tweede helft komen we nog tot 5-11 maar daarna ging alles mis wat er mis kon gaan. Verdedigend staan we te slapen en terwijl ze er bij ons niet in gaan krijgen zij steeds meer vertrouwen. Als we de scherpte van de eerste helft hadden kunnen vasthouden dan hadden wij hier zeker gewonnen. Dit is gewoon stom van ons.'

Karakter
Sindy Schouten van de thuisploeg was uiteraard een stuk gelukkiger. Na lang blessureleed heeft zij haar draai weer gevonden in het team van Tornado en dat kwam in de tweede helft tot uiting. 'In de rust hebben we besloten het wat anders te doen door meer rechtdoor richting doel te gaan. Hierdoor kwam ik zelf ook meer in schietpositie en dat ging wel lekker. We hebben karakter getoond door na die achterstand terug te knokken en we hebben in de tweede helft 19 keer gescoord. Dat zegt wel genoeg denk ik. In deze klasse doet niemand voor elkaar onder. Wij staan laag op de ranglijst, maar als je van Zeeburg en KSV kunt winnen moet dat ook tegen andere ploegen lukken. Maar eerst hier even van genieten want om deze wedstrijd te winnen met die volle tribunes is toch wel heel lekker.'

Door de overwinning klimt Tornado en staat het nu op een gedeelde achtste plaats met zes punten uit acht wedstrijden. Komende zaterdag 1 december gaat de ploeg van coach Hans Eilers op bezoek bij VVW 2. KSV blijft ondanks de nederlaag vierde en ontvangt zaterdag Westlandia 3.