Heerhugowaard staat zondag 24 augustus helemaal in het teken van de 45e editie van Tour de Waard. De Waardse wielerronde biedt races in de Sportklasse(60 km), G-fietsen, een DikkeBandenRace voor de jeugd, en een 100 km koers voor Elite/Beloften/Amateurs A. Ook de Elite Dames-renners verschijnen aan de start, met in hun gelederen de Nederlandse Kampioene Iris Slappendel. De dames strijden over 60 km om de Xyto Media Beker.

Tour de Waard vormt een vaste, sportieve waarde op de evenementenkalender van Heerhugowaard. Het sportspektakel is na vier en half decennia uitgegroeid tot een groots evenement voor jong en oud.

De organisatie beschikt over een draaiboek aan de hand waarvan ze alles elk jaar in goede banen leiden. Een belangrijk aandeel in de goed verloop van de 'Tour', hebben de vele vrijwilligers, legt Tour de Waard-voorzitter Hans Rendering uit.

'Tour de Waard zou niet mogelijk zijn door ons team van zo'n 100 enthousiaste vrijwilligers die zich op allerlei vlakken inzetten. Van het plaatsen van de hekken tot bochtcommissaris en van versieringen tot de op- en afbouw. Het is leuk te zien dat meerdere generaties van Heerhugowaardse families actief zijn.'

Het parcours van Tour de Waard is hetzelfde als voorgaande jaren. De deelnemers rijden hun rondjes over een parcours van ruim 1500 meter door Heerhugowaard, met start en finish op de Middenweg. Er bevinden zich volgens de voorzitter geen echt moeilijke punten in het parcours. 'Wel is het bij de bocht van de Basiusstraat en de Vondellaan oppassen, die is aan de krappe kant.'

De eerste race, van de Sportklasse, begint om 10.00 uur. Deze renners strijden om de Dekker Chrysanten Cup. Vervolgens zal de jeugd aan de start verschijnen voor de DikkeBandenRace(11.45 uur). Er zijn prijzen te winnen in drie leeftijdscategorieën.

'Bij de Dikke Banden race mogen de kinderen van zeven tot en met twaalf jaar hun sportieve kunsten laten zien. ' Voor deze race kunnen de kinderen zich tot vlak voor de start aanmelden. 'Maar vooraf online aanmelden kan ook via www.tourdewaard.nl. ' (voorwaarden staan op de site)

Een speciaal onderdeel op de wedstrijddag is de G-race om 12.45 uur, hierin strijden diverse fietsers met een beperking om de overwinning. Hans: 'Burgemeester Han ter Heegde zal hier het startschot verzorgen en de ronde-miss wordt geleverd door Reigersdaal.'

De Elite Dames verschijnen om 13.45 uur aan de start. Nederlands Kampioene Iris Slappendel is hierbij de woman-to-beat. De Heren Elite/Beloften/Amateurs A horen om 16.00 uur het startschot. De winnaar mag hier de Ruiter Dakkapellen Bokaal omhoog houden. 'Ook dit jaar zal er gestreden worden voor de eindoverwinning in de vijfde editie van het Breed Schilderwerken Klassement. Na zes wielerrondes zal duidelijk zijn geworden of Koos Jeroen Kers zijn titel kan prolongeren.'

Naast het sportieve deel van het programma, is er om Tour de Waard heen nog veel meer te beleven. Zo verzorgen diverse horecaondernemingen muzikale optredens rond de wielerronde en is er voor de kinderen is op het Raadhuisplein divers entertainment, met onder meer mogelijkheid tot schminken.

Het laatste nieuws is te vinden op www.tourdewaard.nl.