HEERHUGOWAARD – Het is inmiddels zijn derde seizoen bij Reiger Boys, maar trainer/coach Tom Boukes speelde in de voorgaande twee seizoenen nog geen vijftien officiële wedstrijden met zijn selectie. De ambitieuze oefenmeester ziet er dan ook naar uit om eens een heel seizoen met zijn groep te gaan werken. “Het gevoel overheerst dat we er heel goed voor staan”


Het was in de winterstop van het seizoen 2019-2020 dat Boukes aan zijn eerste klus als hoofdtrainer begon bij de club waar hij eerder al jeugdtrainer en Hoofd Jeugdopleidingen was. Na een reeks mindere resultaten, Reiger Boys stond onderaan in de derde klasse, werd trainer Raymond Huisman aan de kant geschoven en kwam Boukes voor de groep te staan. “Ik zag het als een mooie uitdaging om voor het eerst als hoofdtrainer te werken, maar er kwam zeker ook een stukje emotie bij kijken want ik wilde club ook graag helpen”. Slechts voor een paar wedstrijden want half maart gooide corona roet in het eten en werd de competitie stilgelegd. “We zullen het nooit zeker weten, maar wellicht zijn we dat seizoen wel gered door corona”, verklaart de trainer eerlijk. Weliswaar werd er voor het eerst dat seizoen een duel gewonnen (uit bij Flamingo’s ’64), maar de geel-zwarten stonden er allesbehalve rooskleurig voor. “Ook omdat onze concurrenten ook ineens wedstrijden begonnen te winnen. Uiteindelijk heeft het stil leggen van de competitie voor ons dus waarschijnlijk goed uitgepakt.”

En dus begon Boukes een paar maanden later vol goede moed aan een nieuw seizoen. “Dat was voor mij al veel beter als het seizoen daarvoor waar je halverwege instapte. Er zit direct ook wel muziek in. Er was afscheid genomen van een flinke groep oudere spelers en we zijn met een grote groep aan het werk gegaan om de selectie te vormen. Hierbij kwam er een nieuwe technische staf, een nieuwe sponsor en dat werkte allemaal mee in het proces. De trainingsopkomst was goed en tijdens de voorbereiding en de Waard Cup, en de bekerwedstrijden zagen we goede dingen. De competitie begon qua resultaten wel stroef, maar dat was dan ook tegen heel sterke tegenstanders en we zijn geen eenmaal helemaal weggespeeld. Ik was er dan ook niet bang voor en was er wel van overtuigd dat het wel goed zou komen”

Tweede lockdown
Toch viel de competitie na vier wedstrijden weer stil. “Dat was echt waardeloos, maar desondanks hebben wij continu doorgetraind. Op twee weken na dat alles dicht lag en gedurende een sneeuwperiode heeft het even stil gelegen, maar zelfs toen we slechts met tweetallen en viertallen mochten trainen was de opkomst altijd goed. Dat is echt een compliment waard naar de groep. We hebben wekelijks in een soort carrousel-vorm getraind en ons daarbij altijd aan de regels gehouden. Ik denk dat we daar dit seizoen ons voordeel mee gaan doen”, aldus Boukes.

Uiteindelijk wil de trainer namelijk nu wel eens een seizoen helemaal afmaken. “Ik denk mede omdat we zo lang doorgetraind hebben dat we er conditioneel goed opstaan en daarbij is de sfeer in de selectie, inclusief technische staf met een aantal nieuwe gezichten, meer dan goed. Ook zijn er wat nieuwe spelers bij zowel vanuit de jeugd als van andere verenigingen en ik heb het idee dat we er nog beter voorstaan als een jaar geleden. Dat zorgt voor extra keuzes en concurrentie en dat is goed voor de gehele selectie. Half juli zijn we alweer begonnen met trainen en inmiddels hebben we ook onze eerste oefenwedstrijden gespeeld en ik wordt wel blij van wat we zien.”

Doelstelling
Toch wil Boukes zich nog niet echt wagen aan een doelstelling. “Ik vind doelstellingen voorafgaand aan een seizoen altijd al een beetje onzin. uiteindelijk speel je iedere wedstrijd om te winnen. Pas na een wedstrijd of acht kan je iets dergelijks als een doelstelling vaststellen. En nu is het mede door corona helemaal lastig in te schatten. Die derde klasse is gewoon een hele zware competitie en wij weten van een heleboel tegenstanders ook niet wat er de afgelopen twee jaar is gebeurt en hoeveel mutaties zij hebben gehad. Dat is ook niet heel belangrijk want wij moeten vooral naar onszelf kijken. Gezien alles wat er hier het laatste jaar is ontwikkeld zie ik het met vertrouwen tegemoet, gaan we minimaal voor handhaving in de derde klasse, waarbij er mogelijk uitschieters naar boven mogelijk zijn.

Uiteindelijk moet Reiger Boys als vereniging ook die kant op gezien de mogelijkheden van de club. We zien ook bij de jeugd dat er flinke stappen worden gemaakt en de bereidwilligheid groot is. Als vereniging en als selectie staan we er in ieder geval beter op als de voorgaande twee jaar en hebben dus ook enorme zin in de beker en competitie. Het kan voor ons niet snel genoeg beginnen.“