HEERHUGOWAARD - De 10e HotItem Stad van de Zon triathlon is woensdagavond voor de tweede keer op rij gewonnen door Tristan Olij. Bij de vrouwen ging de winst verrassend naar Maaike Vooren die de favoriet geachte Talisa van der Fluit achter zich hield.

De wedstrijd over 500 meter zwemmen, 22 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen is net als voorgaande jaren de eerste in een reeks van het Triathlon Sprint Circuit. De komende weken volgen er ook nog wedstrijden in Langedijk, Nieuwe Niedorp en Schagen waarna er een eindklassement wordt opgemaakt. Olij en Van der Fluit zijn daarin de titelverdedigers en kwamen beiden dus ook in Heerhugowaard weer aan de start.

Bij de heren maakte de 21-jarige, uit Winkel afkomstige, Tristan Olij zijn favorietenrol waar. Het talent won vorig jaar drie van de vier wedstrijden en moest alleen in Nieuwe Niedorp Omar Brons voor zich dulden die ook deze avond zijn voornaamste tegenstander was. Lang gingen de twee gelijk op, maar Olij wist in de laatste kilometer het verschil te maken. 'Omar is een taaie en ervaren dus daar ben ik wel beducht op. Gelukkig wist ik na vier kilometer even een demarrage te plaatsen die voldoende was.' Dat ging niet zonder slag of stoot want Olij kwam al spugend over de finish. 'Ik ben wel even diep gegaan, maar inmiddels gaat het alweer prima hoor', aldus een voldane Olij. Achter Olij en Brons finishte Jeffrey van der Park als derde.


Net als Olij won ook Talisa van der Fluit verleden jaar drie van de vier wedstrijden, maar woensdagavond bleek ze niet opgewassen tegen Maaike Vooren. De Alkmaarse kwam al als een van de eerste uit het water en breidde die voorsprong alleen maar meer uit om uiteindelijk met ruim verschil als eerste over de streep te komen. Op de vraag waar dat verschil gemaakt werd vertelde Vooren: 'Ik denk al bij het zwemmen. Dat ik al bij de eersten uit het water kwam gaf al een goed gevoel al weet ik ook dat Talisa onwijs hard kan fietsen. Bij het laatste keerpunt zag ik gelukkig dat ze het gat sowieso al niet kon dichtfietsen. En ook het lopen ging lekker. Toen ik hoorde dat het verschil ongeveer twee minuten was wist ik dat het goed zat en met al die aanmoedigingen langs de kant kom je dan in een "flow" over de finish.' Viervoudig winnares Van der Fluit moest zich dus tevreden stellen met een tweede plaats en de derde plaats ging naar Cora Kiekens-Klaver.

Vooren deed vorig jaar alleen Heerhugowaard aan in het Sprint Circuit, en werd toen ook al knap derde. Ook nu had ze in principe alleen deze wedstrijd op het programma staan, maar dat kan nog aangepast worden. 'Na vanavond ga ik zeker kijken wat er nog meer mogelijk is.'

Wellicht komen we haar over twee weken weer tegen bij de volgende wedstrijd in het Triathlon Sprint Circuit op 19 juni in Langedijk. Daarna volgen Nieuwe Niedorp (3 juli) en Schagen (9 juli).

Foto's; DP Sportfotografie