HEERHUGOWAARD – Het zal voor vele sportverenigingen gelden. Sportieve prestaties combineren met plezier. Tafeltennisvereniging DOV is hier geen uitzondering op. “Als je plezier hebt gaat presteren ook het beste”.

Drie mannen, actief bij TT DOV aan de Helena Nordheimland, laten zien wat belangrijk is. Waar logischerwijs balend wordt teruggekeken op de najaarscompetitie waarin promotie werd misgelopen kijken de mannen vooruit op de komende voorjaarscompetitie, maar ook de onderlinge verhoudingen komen aan bod. Eric Wijman, Erik Heemskerk en Lennart Bloothoofd, de spelers van DOV 1.

In de kantine van de tafeltennisvereniging blikt Bloothoofd terug op het einde van de najaarscompetitie, waarin het nét naast het kampioenschap greep. ,,Dat was een heel zuur einde. We stonden er goed voor”. Teamgenoot Eric Wijman vult hem aan. ,,We hebben de laatste wedstrijd verloren, maar we hebben niet die dag het kampioenschap verloren. Hebben in andere wedstrijden punten laten liggen”. Maar, het team kon de knop omzetten. ,,Ik denk dat we volwassen en geroutineerd genoeg zijn om ons verlies te nemen. Nieuwe ronde, nieuwe kansen” vertelt Erik Heemskerk.

Gezelligheid
Gevraagd naar een omschrijving van het team reageert Heemskerk na een korte stilte. ,,Geroutineerd. We streven naar een overwinning, maar ook naar gezelligheid”. Zijn teamgenoten delen die woorden. ,,Je bent serieus met het spelletje, maar er moet ook ruimte en gelegenheid zijn om een beetje over koetjes en kalfjes te praten met elkaar, een beetje ontspanning” aldus Blootfhoofd. Voor het drietal is het een belangrijk onderdeel van dit team. Wijman: ,,Wij vinden het met zijn drieën ook belangrijk om goed met elkaar op te schieten. Een wedstrijd is niet een uurtje, je bent de hele middag en soms een deel van de avond op pad. We kruizen het hele land door. Is fijn als de karakters op elkaar aansluiten, en tot op heden gaat dat met ons drie uitstekend”.

Versterking
Naast de gezelligheid speelt DOV natuurlijk ook om de prestaties. De ploeg is qua doelstelling voorzichtig. ,,In de komende helft, gezien de situatie, is kampioen worden niet reëel. Maar dat zeiden we vorige helft ook, dus je weet niet hoe het loopt” vertelt Heemskerk, die van mening is dat de ploeg momenteel nog niet klaar is voor een stap omhoog. ,,Dan moet je wel met een team zijn wat stabiel is, zonder teveel met invalbeurten te werken. Want anders is een hogere divisie geen spektakel”.

Want invalbeurten zijn bij DOV vaak het geval. Door het vertrek van Jelle Rhee staat de vereniging voor een uitdaging. Op korte termijn lijkt er immers geen jeugd door te stomen. ,,Wij, maar ook zeker het bestuur zullen kijken wie er binnen nu en een half jaar voor de volgende seizoenshelft in september bij ons in het team zou kunnen komen” aldus Wijman. ,,Wil het een versterking zijn, dan moet deze van buiten de vereniging komen. En tafeltennissers van het niveau wat wij nodig hebben, zijn hier in de buurt niet heel veel aanwezig. Dus dat maakt de opdracht heel duidelijk, maar niet makkelijk”. Een eventuele promotie zou het wellicht makkelijker maken om het team te versterken, vindt Bloothoofd. ,,Als je promoveer is het ook aantrekkelijker om te komen spelen. Als je het niveau makkelijk aankunt, of zelfs onder je kunnen speelt bij DOV, dan kom je niet”.

Bloeiende jeugd
Dat versterking op korte termijn elders vandaan moet komen, betekent echter niet dat de vereniging slaapt op het gebied van jeugd. Naast het feit dat zij oud spelers in de gaten houden, wordt er aandacht besteed aan de eigen jeugd. ,,Er wordt bij DOV veel aandacht gegeven aan jeugd. Een bloeiende jeugd, er wordt ook veel training gegeven. Alleen een doorbraak, dat is de vraag. Het is altijd de vraag hoe jeugdspelers zich ontwikkelen” aldus Heemskerk.

Als DOV aanstaande zaterdag begint aan de voorjaarscompetitie, met een thuiswedstrijd tegen de Brug uit Apeldoorn, zullen Wijman, Heemskerk en Bloothoofd weer alles geven om er een mooi seizoen van te maken. Plezier is enorm belangrijk bij de mannen, maar de ploeg hoopt ook op mooie resultaten. Het één hoeft het ander natuurlijk niet uit te sluiten. ,,Als je plezier hebt gaat presteren ook het beste”.