HEERHUGOWAARD- Met de uitschakeling in de kwartfinale op het WK is er tevens een einde gekomen aan een imposante reeks van Stefanie van der Gragt. De Heerhugowaardse speelde in Wellington tegen Spanje haar 107e en laatste wedstrijd voor de Oranje Leeuwinnen. In het duel veroorzaakte zij door een handsbal een strafschop, maar maakte zij in de blessuretijd ook de gelijkmaker. Uiteindelijk bleek Spanje in de verlenging met 1-2 te sterk


Van der Gragt, die komende week haar 31e verjaardag viert, zit haar loopbaan als speelster er weliswaar op, maar ongetwijfeld gaan we nog van haar horen als zij vanaf komend seizoen de technisch manager is bij de vrouwentak van AZ.

Clubs
Van der Gragt begon haar voetbalcarrière bij Reiger Boys in Heerhugowaard, waar ze ondermeer samenspeelde met Wesley Hoedt die net als haar Oranje zou halen. Bij de Heerhugowaardse club werd zij in 2019 gehukldigd voor haar prestaties en wordt er sinds dat jaar een meidentoernooi georganiseerd dat haar naam draagt. Ook later bij Kolping Boys in Oudorp viel haar talent al snel op, wat leidde tot interesse van professionele clubs.

Bij AZ maakte zij in het seizoen 2009-2010 haar debuut in de Eredivisie. Na het daaropvolgende seizoen trok AZ de stekker uit het vrouwenvoetbal en stapte Van der Gragt over naar Telstar. De stap naar FC Twente was een logisch vervolg, maar een seizoen later lonkte het buitenland en werd de overstap gemaakt naar Bayern München. Een slepende blessure zorgde ervoor dat ze in Duitsland helaas te weinig aan spelen toekwam, waarop ze besloot terug te keren naar Nederland en wel bij Ajax. Een jaar later lonkte echter een nieuw avontuur bij FC Barcelona, waarmee ze kampioen werd van Spanje en de finale van de Champions League haalde. Na twee jaar keerde ze in 2020 terug bij Ajax, en het afgelopen seizoen sloot ze haar carrière in het clubvoetbal af in Italië, bij Internazionale. Vlak na het eind van het seizoen maakte AZ bekend dat Van der Gragt is aangesteld als technisch manager vrouwenvoetbal bij de club die terugkeert in de Eredivisie Vrouwen.

Oranje
Het gewonnen EK van 2017 in eigen land is ongetwijfeld het hoogtepunt in de loopbaan van de Heerhugowaardse, maar ook het zilver op het WK van 2019, na een verloren finale tegen Verenigde Staten is een ongekende prestatie. Graag had zij nog een medaille hieraan toegevoegd, maar in haar 107e interland bleek Spanje tijdens het huidige WK in de kwartfinale de spelbreker.

Stefanie van der Gragt wordt bewonderd om haar verdedigende kwaliteiten, haar toewijding aan het spel en haar bijdrage aan het succes van zowel haar clubs als het nationale team. Haar loopbaan is een inspiratie voor jonge voetbalsters en heeft bijgedragen aan de groei en populariteit van het vrouwenvoetbal in Nederland.