ZEIST - Na de nieuwe maatregelen die het kabinet maandagavond heeft afgekondigd lijkt het uitspelen van het restant van de Eredivisie een utopie. De verwachting is dat er een streep komt door alle competities van de KNVB.


Vandaag hoopt de voetbalbond meer duidelijkheid te krijgen van de overheid omtrent de gevolgen van de nieuwe maatregelen. Na het zogenaamde samenscholingsverbod tot 1 juni lijkt het duidelijk dat er dit seizoen niet meer gespeeld gaat worden. Een maand later, op 1 juli, loopt het seizoen officieel af evenals de meeste spelerscontracten. De KNVB zal vandaag dan ook in overleg gaan met de clubs.

Meest voor de hand liggend is dat er geen kampioen wordt uitgeroepen en dat er ook geen ploegen zullen degraderen, waarbij de huidige stand wordt meegenomen met betrekking tot Europees Voetbal. Dit zou betekenen dat Ajax zich plaatst voor de Champions League, AZ voor de voorronde CL en Feyenoord, PSV en Willem II komend seizoen Europa League gaan spelen. De KNVB-bekerfinale tussen Feyenoord en FC Utrecht lijkt immers ook definitief van de baan. Onderin zullen ADO Den Haag en RKC Waalwijk waarschijnlijk niet degraderen en zal de Eredivisie worden aangevuld met de twee hoogste ploegen uit de Keuken Kampioen Divisie, SC Cambuur en De Graafschap, waardoor de Eredivisie komend seizoen uit 20 clubs zou bestaan.

Maandag lieten onder meer de zwembond (KNZB) en de basketballbond (NBB) al weten de competities per direct stil te leggen. Eerder deed ook de volleybalbond (Nevobo) dit al.