ROTTERDAM - Een zeer vroege rode kaart voor keeper Marco Bizot is AZ zaterdagavond lelijk opgebroken in het uitduel bij Sparta. De Alkmaarders kwam nimmer meer in hun eigen spel, en gingen kansloos ten onder op Het Kasteel (3-0).

Voor Bizot kwam de uitsluiting ook hard aan aangezien hij het record van meeste wedstrijden waarin de nul gehouden werd, dat hij sinds afgelopen week deelt met Heinz Stuy, niet definitief naar zich toe kon trekken. Scheidsrechter Blom toonde de keeper namelijk al na vijf minuten rood na een overtreding op Ache. Hierdoor mocht Rody de Boer zijn debuut maken en werd Dani de Wit gewisseld.

De klap kwam hard aan bij AZ en werd een mokerslag toen Auassar na achttien minuten doeltreffend uithaalde: 1-0. Nog voor het half uur om was werd die score verdubbeld toen Clasie de bal niet goed kon verwerken en Smeets De Boer kon omspelen. AZ probeerde het wel met wat schoten, maar kon weinig uitrichten.

In de tweede helft kwamen de Alkmaarders direct al goed weg toen Harroui de lat raakte, maar het duel ging definitief op slot na een overtreding van Clasie en een benutte strafschop van Dervisoglu: 3-0. Daarna stond het duel vooral in het teken van een eerbetoon aan Jules Deelder die afgelopen week op 75-jarige leeftiojd overleed. De dichter en fervent Sparta-supporter kreeg in de 75e minuut een uitgebreid applaus.