NOORD SCHARWOUDE – Regen, hagel en onweer zorgden voor spanning bij de organisatie. Een jaar lang werken leek letterlijk in het water te vallen. Ondanks het onweer dat zo nu en dan te horen was werd er besloten om toch te starten. Vanaf dat moment klaarde het op en kon iedereen genieten van een geslaagde Beddenrace. Bij de heren wisten Koen de Waard en Tom Bruin hun titel op overtuigende wijze te verdedigen.

De 39e editie kende enkele aanpassingen ten opzichte van vorig jaar. Zo werd er gekozen voor een langer parcours en werden er bij de finish lichtvaten geplaatst. Dat laatste zorgde voor een fraai beeld, vooral toen het schemerig werd. ‘Ik ben heel erg tevreden’, stelde een opgetogen Tim Bruin. De organisator kon samen met zijn mede organisatoren terugkijken op wederom een geslaagde editie. Een opsteker was er bij de start van de hoofdrace toen de regen en onweer wegbleef. ‘Met dat slechte weer knijp je hem wel ja. We hebben vanmiddag overleg gehad over het wel of niet laten doorgaan van de wedstrijd. De renners hebben een jaar getraind en wilden gaan beginnen.’ aldus Bruin. Uiteindelijk bleek dat een juiste keuze.

Terwijl er een grote groep zorgde voor een mooie baromzet en tussendoor op het middenterrein keken naar de live registratie op het grote scherm, waren er ook de nodige mensen die langs het parcours de deelnemers aanmoedigden en genoten van de race.

Prolongatie
Die wedstrijd werd, net zoals vorig jaar, gewonnen door Koen de Waard en Tom Bruin. Al ruim voor het verstrijken van de 2,5 uur werd duidelijk dat het duo ook ditmaal de winst zou pakken. Wel kwam er een andere nummer twee. Vorig jaar waren dat Erwin Boos en Maikel Sprenkeling, maar laatstgenoemde moest de strijd wegens een scheurtje in de buik vroegtijdig staken. Sprenkeling moest hierdoor naar de blessure. Tijdens de 39 editie eindigde Frank Biersteker en Kay Oosterling als tweede, terwijl het duo Emo Broos – Bram Valbracht de derde plek opeiste.

De dames Merlijn de Graaf en Tineke Ruijter wisten in hun categorie de zege te pakken, terwijl Rob Van der Leek en Imke Glas als eerste eindigde in de categorie gemengd.

Het leeft
Dat de Beddenrace Langedijk een groeiend evenement is mag duidelijk zijn. De 39e editie telde meer dan vijftig duo’s, terwijl ook de Kids races in de middag een succes waren. ‘We zijn vier jaar geleden begonnen om de Beddenrace te promoten. Om 19.00 uur was het nog rustig en ik was verbaast toen het een kwartier later opeens heel druk was’, aldus Bruin. ‘Er zijn veel tenten en feestjes. De Beddenrace leeft hier echt.'

Eindstand heren:
1. Koen de Waard/Tom Bruin
2. Frank Biersteker/Kay Oosterling
3. Emo Brons/Bram Valbracht

Eindstand dames:
1. Merlijn de Graaf/Tineke Ruijter
2. Rowie Kamp/Sophie Allersma
3. Noëlle Duijn/Joyce Duijn

Eindstand gemend:
1. Rob Van der Leek/Imke Glas
2. Hans Van der Lee/Maaike Burger
3. Dick Smit/Robin Smit

Eindstand junioren:
1. Sam Albracht/Jelle Polko
2. Kick Van den Berg/Ivar de Jong
3. Jet Molenaar/Jill Nan