HEERHUGOWAARD - De vreugde was groot in Nederland toen vorig jaar werd bekend gemaakt dat liefst drie jaar op rij het WK Driebanden Dames & Junioren binnen onze landsgrenzen zal worden gehouden. Een cyclus van WK-organisaties zoals deze is uniek in de biljarthistorie. Nooit eerder werden WK's voor junioren en dames drie jaar achtereen in hetzelfde land georganiseerd.

Niettemin bleef het een tijdlang onzeker: waar zou de eerste van deze drie edities worden gehouden? Op een erkende driebanden locatie, misschien juist wel op een geheel nieuwe plek, of mogelijk zelfs in de woonplaats van wereldkampioene bij de dames Therese Klompenhouwer, Nijkerk?

Het antwoord op deze vraag kan vandaag worden gegeven. Het WK Driebanden voor Dames & Junioren van 22 t/m 27 september 2020 gaat naar… Heerhugowaard!

KNBB Sectie Driebanden meldt overeenstemming te hebben bereikt met Dirk Snip (in het verleden organisator van meerdere succesvolle biljartevenementen, en onlangs nog te horen als commentator bij de World Cup Veghel) om de organisatie van dit evenement op zich te nemen. Het gaat een combinatie worden met de Night of the Magic Balls, het biljartgala met de absolute driebanden wereldtop dat Snip organiseert, en waarvoor een nieuwe datum voor kan worden bekend gemaakt: 17, 18 en 19 september 2020. Net als bij de Night of the Magic Balls zal ook bij het WK Dames & Junioren sprake zijn van een samenwerking met Hotel Heer Hugo, het voormalige Hotel Jules.

“Deze prachtige ambiance gaat een geweldige ervaring zijn voor spelers en publiek”
(Organisator Dirk Snip)

Snip: “ Ik ben blij en trots dat ik de kans krijg om zo’n prachtig WK te organiseren, en verheug mij op de samenwerking met de sectie Driebanden. Het wordt een ideale combinatie met eerst "Night of the Magic Balls" 17, 18 en 19 september, en aansluitend het WK van 22 t/m 27 september in zelfde prachtige ambiance. Daarbij sluit het Junioren WK prachtig aan op de activiteiten met jeugd in mijn driebandenteam. Hotel Heer Hugo verheugt zich op de ontvangst van dit WK. We zijn overtuigd dat dit niet alleen voor de dames en junioren, maar zeker ook voor het publiek een geweldige ervaring gaat zijn.”

Hans de Bruin, penningmeester KNBB Sectie Driebanden: “We zijn verheugd met zowel de locatie als de samenwerking met Dirk. De locatie is prachtig, met volop faciliteiten voor spelers en publiek. Dirk heeft zich meermaals bewezen als een geweldige organisator van evenementen. Plus, Heerhugowaard ligt op een plek in Nederland waar het biljarten ongekend leeft, de regio WestFriesland waar jonge biljarttoppers als Sam van Etten en de broers Ferry en Jordy Jong de afgelopen jaren letterlijk zijn groot geworden.”

Paul Brekelmans, interim-voorzitter van de KNBB Sectie Driebanden, ziet de organisatie van de WKcyclus als een stimulans voor de jeugd en de dames in Nederland. ,,Met het vooruitzicht van drie WK's in eigen land hopen we jonge talenten en ook meer dames aan het biljarten te krijgen. Wij zijn al volop bezig met projecten en opleidingen voor jeugd en dames. Het podium van een WK zal zeker voor meer publiciteit en exposure zorgen. We zijn bereid om te investeren in een mooie toekomst voor onze sport.''

“Dat het nu voor drie jaar in eigen land is, maakt het nog veel mooier”
(Regerend wereldkampioene Therese Klompenhouwer)

Therese Klompenhouwer, viervoudig wereldkampioene bij de dames, verzekert: ,,Voor mij en voor andere dames is het belangrijk dat we deze wereldtoernooien kunnen spelen met alle beste speelsters van de wereld. In het verleden was er niet elk jaar een organisator. Dat het nu voor drie jaar in eigen land is, maakt het nog veel mooier. Ik word er alleen maar fanatieker van: het motiveert me enorm om nog meer te trainen. Ik ben er zeker van dat we in Heerhugowaard een geweldig evenement gaan krijgen!''