BEVERWIJK - De conclusie dat team TAKE 5 uit Beverwijk niet moet worden onderschat is duidelijk uitgekomen. Schroevengroothandel.nl kan terugkijken op een knappe ontsnapping.

Hans Handgraaf moest aantreden tegen Ab Lenaers. Vanaf de start was Lenaers duidelijk van plan de partij snel af te werken. In de tweede beurt maakte hij een serie van negen en leek Handgraaf al gebroken. Toch lukte het Lenaers niet uit te lopen, waardoor Handgraaf in beurt negen weer langszij kon komen. Daarna was het eenrichtingsverkeer. Lenaers bleef scoren en Handgraaf kon niet meer meegaan. Eindstand 35-17 in 28 beurten.

Perry Tuin speelde op dat moment tegen Eric Wenning een ongelukkige partij. Ook hier was de thuisspeler de bovenliggende partij. Hier ging het lang gelijk op. Halverwege was het 16 tegen 10 voor Wenning. Tuin had duidelijk moeite met de ontstane spelpatronen, en kon geen vuist maken. Hierdoor kon Wenning rustig naar het einde van de partij werken en uitmaken in beurt 45. (30-22). Een verrassende tussenstand was een feit.

Dirk van Mourik en Leo de Jong moesten nu vol aan de bak om er voor te zorgen dat het team puntloos af zou gaan. De Jong nam het op tegen Ronald Rutkens. In deze partij was De Jong de speler met het meeste rendement. Halverwege, en een voorsprong van 10-15, leek er geen vuiltje aan de lucht. Soepel ging het niet, maar bleef toch de voorsprong behouden tot het einde. (21-30 in 51 beurten). Nu was alleen Van Mourik nog in de race om er een remise uit te slepen. Aanvankelijk zag het er niet zo rooskleurig uit. Tegenstander Jan Viskil stond halfweg de partij 18-13 voor, en leek dit niet uit handen te geven. Toch slaagde Van Mourik er in steeds aan te haken. Hierdoor liep de spanning op tot een hoogtepunt. In de eindfase maakte Van Mourik nog series van drie en vijf, zodat hij langszij kwam. Met een stand van 31-31, in beurt 33, kon het schaakspel beginnen. Viskil kwam niet meer tot scoren, waardoor Van Mourik de partij met gewaagde punten tot een goed einde bracht. 31-35 in 38 beurten. TAKE 5 heeft zich als lantaarndrager kranig geweerd.

Volgende wedstrijd (laatste 1e helft seizoen) is vrijdag 7 december thuis in Heerhugowaard tegen 't Steegje uit Made.