HEERHUGOWAARD – 49 jaar Tour de Waard, het levert vele herinneringen op. Wielerfanaten Co Zut en Bas Maas zouden er een boek over kunnen schrijven. Beiden heren zijn nauw betrokken geweest bij het evenement en nog altijd dragen zij Tour de Waard een warm hart toe.

Aan de keukentafel zitten Bas Maas en Co Zut. De heren kijken geregeld met een schuin oog naar de televisie waar een wielerwedstrijd op te zien is. ‘We zijn besmet met deze sport.’ lacht Co Zut. Al vanaf het eerste uur is hij nauw betrokken bij Tour de Waard. 36 jaar als bestuurslid, en meerdere jaren als vrijwilliger. ‘Ik zat in het bestuur va de supportersclub van Pé van Stralen (oud wielrenner, red.). Omdat hij goed ging fietsen gingen we weleens met de bus naar een van zijn wedstrijden en toen kwamen we op het idee om een ‘Ronde van Heerhugowaard’ te organiseren’, aldus het voormalig bestuurslid. ‘We hebben gekozen voor de naam Tour de Waard omdat het overal al ronde van ... heet.’

Ook Bas Maas draagt Tour de Waard een warm hart toe. Weliswaar niet van het eerste uur, maar ook hij draagt de nodige herinneringen met zich mee. Het hoogtepunt ligt voor hem bij de vele keren dat er een profronde werd verreden. ‘Dat was echt iets waar je naar uitkeek. De eerste profronde was op het industrieterrein. De gebroeders Groen zaten toen in de organisatie, dat was in 1976’, weet Maas nog. De twee heren laten aan de keukentafel een uur lang merken dat zij nog veel weten van Tour de Waard. ‘Joop Zoetemelk heeft hier vele jaren gereden, die heeft toen gewoon bij iemand thuis gedoucht.’ gaat Zut verder. Uiteindelijk werden de profrondes te duur waardoor er een einde kwam aan deze vorm van Tour de Waard en er weer een amateurwedstrijd van werd gemaakt.

Foto’s
‘Sorry hoor, even naar het wielrennen kijken’, lacht Co Zut terwijl hij zich op de televisie richt. Naast hem ligt een stapel met foto’s. ‘Kijk, hier zie je één politieman en die kijkt ook gewoon naar de wedstrijd. Bij een voetbalwedstrijd zie je zoveel agenten en bij Tour de Waard maar één’.

Bas Maas luistert aandachtig naar Zut. ‘Ik weet ook wel het een en ander, maar lang niet zoveel als Co hoor.’ De twee hebben het nodige meegemaakt. De diverse keren dat er een profronde was, maar ook de sfeer die dit evenement al talloze jaren met zich meebrengt. Het zijn mooie momenten die in het geheugen van de twee gegrift staan. Daarnaast geven de foto’s en de programmaboekjes een mooi beeld van het verleden.

Fantastisch bestuur
Toch komt er een moment dat bestuursleden Co Zut en Bas Maas het stokje overdragen. Met respectievelijk 36 en 25 jaar hebben de heren een grote bijdrage geleverd aan Tour de Waard, een evenement dat niet meer is weg te denken uit Heerhugowaard. Inmiddels is er een nieuw bestuur. ‘Wij dachten dat er weinig andere mensen in Heerhugowaard waren die het niet wilden of konden overnemen, maar het huidige bestuur doet het fantastisch, echt geweldig’, aldus Bas Maas. Naast hem knikt Zut instemmend. ‘Ze zijn ook overtuigend naar de vrijwilligers. Het nieuwe bestuur heeft het met moderne ideeën gigantisch goed aan de gang.’