HEERHUGOWAARD – Het zal voor elke (sport)vereniging of evenement gelden, de hulp van vrijwilligers is enorm belangrijk. Tour de Waard is hierop geen uitzondering. Bij het jaarlijkse evenement lopen zo’n 100 vrijwilligers rond.

Al vijf jaar vormen Wim Haisma en Sam Vlaar een duo tijdens Tour de Waard. Als controleurs bij de drukste oversteek plaats langs het parcours (ter hoogte van de Sportlaan). ‘Dat vraagt om samenspel, blind van elkaar uit kunnen gaan en een bepaalde serieusheid.’ zegt Haisma over hun taak. Serieus maar ook met plezier, dat laatste is uiteindelijk het belangrijkste voor een vrijwilliger.

Gedreven groep
De organisatie van Tour de Waard kan zich gelukkig prijzen met de grote groep vrijwilligers. ‘Het is een ontzettend gedreven groep, echt een geoliede machine’, omschrijft Haisma de trouwe vrijwilligersgroep. ‘Zelf is de Heerhugowaarder voor het vijfde jaar actief tijdens het Heerhugowaardse wielerevenement. Zijn collega draait al vijfentwintig tot dertig jaar mee. ‘Het is een combinatie tussen humor en serieus. We krijgen ieder jaar van de secretaris de vraag waar we willen staan, het gaat heel professioneel. Wij zijn voorlopig niet weg te denken in ieder geval.’ vertelt Sam Vlaar.

De vrijwilligersgroep bestaat uit mensen die elkaar soms een jaar niet zien, maar op de dag zelf goed op elkaar zijn ingespeeld. Het kan omschreven worden als een warm bad waar de hulp van jongeren zou worden toegejuicht. Haisma: ‘De jeugd kan er ook weer dingen van leren zoals samenwerken en vertrouwen dat je van elkaar op aan kan.’

In ere houden
Versterking van jeugd zou een mooie ontwikkeling zijn voor Tour de Waard. Vlaar: ‘Zoiets moet je in stand houden, het is een evenement waar iedereen elk jaar naar uit kijkt. Als je dit met jongeren kan doorzetten dan is het prettig aangezien je het dan in stand kan houden.’