HEERHUGOWAARD - Het Heerhugowaardse wielerspektakel Tour de Waard heeft zondag weer veel winnaars opgeleverd. Niet alleen op het parcours, doch zeker ook het publiek was de grote winnaar tijdens het zonovergoten evenement.

Vanaf 's ochtends 10.00 uur werd het publiek in het centrum van Heerhugowaard getrakteerd op diverse wedstrijden te beginnen met de jongste jeugd in de categorie 7 tot 12 jaar tijdens de "Dikkkebandenrace". Terwijl de zon al vroeg doorbrak leverde dit enkele spannende wedstrijden op waarbij ouders, grootouders en vele andere belangstellenden de jeugd luidkeels aanomoedigden. Om 11.00 uur was het tijd voor de Sportklasse ober 50 kilometer en die leverde met Sjors de Waard van WV Alcmaria Victrix een verdiende winnaar op.

Ook de deelnemers van de traditionele G-koers voor cliënten van Esdégé Reigersdaal leverde de nodige publieke belangstelling op en vooral heel veel plezier, en toch ook de nodige strijd op, voor de deelnemers.

Skeeleren
Voor het tweede jaar op rij werd er gestreden om de KWS Infra Bokaal Skeeleren en dit spektakel lijkt nu al niet meer weg te denken uit het programma van Tour de Waard. De dames en heren gingen tegelijk van start en leverde twee fantastische wedstrijden ineen op. Crispijn Ariëns won de bij de heren verleden jaar met overmacht, maar had nu de grootst mogelijke moeite met Casper de Gier die al vroegtijdig ontsnapte uit het peloton. Ariëns wist nog wel bij De Gier te komen, maar laatstgenoemde was in de eindsprint na 34 kilometer net te sterk. De huidige klassementsleider Kevin van der Horst wist de derde plaats op te eisen.

Bij de dames leek Marijke Groenewoud de gedoodverfde favoriet, nadat ze een dag eerder de nationale titel bij het inline-skaten wist te pakken. Groenewoud werd in Heerhugowaard echter nipt geklopt door Fleur Veen, maar blijft wel leider in het klassement. De derde podiumplek was voor Sofia Schilder.

Van Breda en Kloese winnen Tour de Waard

Bij het wielrennen ging de winst bij de dames naar Rose Kloese uit Emmen, die dankbaar profiteerde van goed werk van haar ploeggenote, Maartje Rudder uit Heerhugowaard. Een andere thuisrijdster, voormalig profwielrenster Demi de Jong, wist in haar eigen Heerhugowaard te verrassen door achter Marit Cent de derde plaats op te eisen.

Het slotstuk was voor de heren en leverde voor het ruim opgekomen publiek eveneens een mooie strijd op. Daarin werd de toon gezet door Daniel Abraham die vanaf het begin de koers hard maakte, maar was na 100 kilometer uiteindelijk Rick van Breda de slimste. De 33-jarige renner uit 't Zand bleef Abraham net voor. De sprint om de derde plaats werd gewonnen door Jesse de Rooij uit Hoorn.

Foto's: DP Sportfotografie