HEERHUGOWAARD - De 50e editie van de Tour de Waard heeft een verrassende zege opgeleverd voor "herintreder" Jorne Videler. De wielrenner uit Badhoevedorp eindigde twintig jaar geleden al eens als tweede in Heerhugowaard en was nadien al twee keer gestopt. In de sprint versloeg hij zijn medevluchters Tom Wijfje en Niels van Ekeren. Bij de vrouwen ging de winst naar Winanda Spoor.

Videler was na afloop zichtbaar blij al fietst hij alleen nog maar voor de lol zoals hij zelf zegt. 'Ik hoef niet zo nodig meer, en ik train nog maar 4 uur per week bij mijn club de Bataaf. Voor mij is vooral het plezier van het fietsen de drijfveer. Natuurlijk kan ik dan in de Sportklasse gaan meerijden, maar vind het wel mooi tussen die jonge gasten.' Videler, Wijfje en Van Ekeren maakten oorspronkelijk deel uit van een kopgroep van vijf man waar toe Niels Ruijter en Gerwin Coljé behoorden. Gezamenlijk pakten zij een minuut voorsprong op het peloton dat weer vaart begon te maken na het lossen van de twee laatstgenoemden.

In het zicht van de finish kon het peloton het trio zien fietsen, maar deze bleven na 100 kilometer nog net uit de greep van de massa en de ervaren Videler was de slimste en nam de bloemen en zoenen van de rondemiss in ontvangst.

Spoor
Bij de vrouwenkoers over 50 kilometer ging de winst naar Winanda Spoor van De Adelaar die haar medevluchter Anneke Dijkstra met gemak klopte. Minke Bakker won uiteindelijk de sprint van het peloton en eindigde als derde. Spoor die de laatste tijd weinig in Nederland had gereden, maar vooral in de Verenigde Staten actief was, bleek na afloop gelukkig met de zege. 'Die meiden van De Kannibaal reden de hele dag al van voren, en toen Anneke een paar ronden voor het eind weg sprong dacht ik van, nu moet ik mee. Dat heeft goed uitgepakt, en ik ben dan ook heel blij met deze overwinning.'

Foto's: DP Sportfotografie