HEERHUGOWAARD – Vele uren voorbereiding om één spetterende dag neer te zetten. De vrijwilligers van Tour de Waard doen het maar wat graag. Al 49 keer werd het Heerhugowaardse wielerevenement georganiseerd en ook nu wordt er weer veel werk verzet om van de jubileumeditie een Heerhugowaards feestje te maken.

Waar Tour de Waard voor het publiek en de deelnemers één dag duurt, daar zijn de vrijwilligers drie dagen te vinden aan de Middenweg. Zaterdag worden de eerste dingen klaargezet, waarna het parcours een dag later al vroeg wordt opgebouwd. De maandag staat in het teken van opruimen. Veel werk wordt verzet in het weekend, waar het bestuur maar wat blij mee is. Speciaal daarvoor is er een jaarlijkse vrijwilligersavond waar ook ditmaal weer een pubquiz zal zijn.

Gelukkig
Vele organisaties hebben problemen met het vinden van vrijwilligers, maar Tour de Waard prijst zich al jaren gelukkig met een grote groep. José Sinnige, tevens bestuurslid, en Ans Rendering kunnen er over meepraten. Al zo’n tien jaar zijn zij bij het evenement betrokken. ‘Ik regel alles rondom de prijsuitreiking. De kappers, schoonheidsspecialisten en de rondemiss. Maar ook de medailles en hapjes. Op de dag zelf ben ik een soort vliegende keep’, vertelt José. Naast haar zit Ans Rendering, die verantwoordelijk is voor de catering. ‘Iedereen weet wat hij of zij moet doen. Ja, het is een geoliede machine. Bij ons zijn er genoeg mensen die willen helpen. In totaal hebben we ruim honderd vrijwilligers’, vervolgt José. ‘Haha, we hebben er zelfs twee op de wachtlijst’, vult Ans lachend aan.

Feest
Dat Tour de Waard ook voor de vrijwilligers een feest is blijkt wel uit het feit dat zij lang bij het evenement betrokken blijven. Als voorbeeld komen Tini Nierop en Riet Hilbers ter sprake. ‘Tini en Riet zitten er vanaf dag 1 bij. Zij regelen de koffie, thee en soep voor de vrijwilligers langs het parcours’, legt José uit. De dankbaarheid voor ieders hulp is groot. Zo wordt ervoor gezorgd dat het ze aan niets ontbreekt. Van de koffie tot de lunch en van soep tot de pizza’s aan het einde van de dag worden geregeld. Daarbij komt de saamhorigheid naar boven. ‘Een kaaswinkel, slagerij, bakker, supermarkt, pizzeria en snackbar sponsoren ons daarbij. Dat is heel belangrijk’, stelt Ans.

Dat het druk is voor de vrijwilligers, en dus ook voor José en Ans, doet niets af aan het plezier en de voldoening die beiden uit het evenement halen. ‘Je voelt je heel verantwoordelijk tijdens die dag. We bieden mensen van het VIP terras en de jurywagen bijvoorbeeld hapjes aan, want dat is belangrijk.’ José en Ans: ‘Als je allemaal blije gezichten ziet en het is mooi weer dan zijn we tevreden.’