HEERHUGOWAARD - Instrumental Disorder won afgelopen weekeinde Popmania in Heerhugowaard: een bandwedstrijd met 15 bands in een ramvol Kompleks. Het duo Mane plaatste zich als tweede, terwijl The Compounds er met de derde prijs vandoor gingen.


Popmania is al meer dan twintig jaar een begrip in Heerhugowaard en verre omstreken. Het geesteskind van Cool-programmeur John Snoek begon ooit in de Waardse schouwburg De Schakel. Van een festival werd het een wedstrijd en na het afbranden van De Schakel vond de dakloze wedstrijd een plek in jongerencentrum Kompleks. Afgelopen weekeinde was de twaalfde Kompleks-editie en 15 regionale en lokale bands speelden om en om in café en zaal, waarna een vakjury de winnaar koos.

Opvallend was de diversiteit aan stijlen. Van ingetogen akoestisch tot heavy metal, rock, pop, vleugjes prog, maar ook volledig elektronisch. Ook opvallend was de hoeveelheid nieuwkomers. Zero Focus en Mane debuteerden, terwijl het een van de eerste optredens was van het Waardse Pixle. Deze drie bands maakten indruk eindigden meteen hoog in het klassement.


Ons kent ons
Popmania word ook wel het Noorderslag van Noord-Holland genoemd. Eén keer per jaar komen alle bands uit de regio bij elkaar en de staat van de popmuziek in de regio is meteen goed te meten. Er heerst een vriendelijke sfeer, ons kent ons en muzikanten zijn benieuwd naar elkaar. Er zijn geheel nieuwe bands, nieuw bands met bekende gezichten van eerdere bands, bands die beter zijn geworden en bands die gewoon komen om lekker te spelen. Goed voorbeelden zijn de broers Van Oostrum, die voor de tiende keer meededen. Met hun vorige band Calculated wisten ze Popmania al eens te winnen en met de show van hun huidige band Tea Rex maakten ze ook weer indruk. Hoe vaak zie je een koning met een dinosaurus dansen op een podium? Bij Tea Rex!


De winnaar werd Instrumental Disorder: een rockband met, volgens de jury, een prettig gestoorde zanger, bijzondere songs, en goede instrumentalisten. Mane werd tweede. Zoals gezegd was dit het eerste optreden van het elektronische duo, met zangeres Anne Groen. De dromerige, sfeervolle muziek met Aziatische invloeden kreeg het café muisstil Ook The Compounds werd geroemd om de frontman: 'Hij is klaar voor grote festivals,' aldus de jury, bestaande uit muziekprofessionals.