HEERHUGOWAARD - Tijdens de Atelier- en kunstdagen in Heerhugowaard op zaterdag 15 en zondag 16 september zijn 20 kunstenaars in de Artfarm op de Rustenburgerweg 126 aanwezig, waaronder ook de fotograaf en kunstenaar Anne Hoogland.

Naast zijn studio-, reportage- en schoolfotografie, is hij ook zeer actief als glaskunstenaar. Zijn ruim 35 jarige ervaring als vakfotograaf past hij nu toe in het maken van unieke glas objecten met speciale kleuren en composities door het snijden van speciaal fusionglas en het composeren van vlakken en verbindingen in stukjes en lagen, aangevuld met bijzonder glas voor een regenboogeffect of speciaal glas waar meerdere high-tech coatingen op zitten voor kleurrijke reflecties in diverse kleuren.

Daarna versmelten de lagen fusionglas zich in de glas-oven tot een geheel nieuwe kleurrijke glasfusie creatie van één laag. Dit process duurt 2 dagen en soms gaat het object een tweede of derde keer in de glasoven, om in of over een zelfgemaakte mal te zakken (slumpen) om een 3d vorm te creeren. De unieke glaskunst varieert van schalen tot staande- en wandobjecten. Door te spelen met verschillende lichtinvallen hebben de objecten een heel eigen dynamiek waardoor de kleuren tot 'leven' komen en er bijzondere 2D en 3D glasobjecten ontstaan. Geef jezelf een van zijn objecten, plaats het dichtbij een natuurlijke lichtbron en het zal iedere dag weer op duizend verschillende manieren tot leven komen.

Ook zijn bronzen beelden, zoals de Pauw-45 is uniek vanwege alle natuurlijk gekleurde glasfusion-elementen in de pauwenstaart. Alle werken zijn one of a kind. Hiernaast geeft Anne Hoogland ook regelmatig workshops in zijn bedrijfspand/atelier in Alkmaar: maak je eigen glaskunstwerk. Alle gegevens hierover zijn op zijn site www.ah-art.nl bij workshop te vinden.