HEERHUGOWAARD - Horror op het toneel. Het is een combinatie die je niet heel veel ziet. Maar daar komt dit theaterseizoen verandering in als De Theater BV de West End-hit Ghost Stories naar de Nederlandse theaters brengt. Acteurs André Dongelmans en Laus Steenbeeke kunnen niet wachten om het Nederlands publiek de stuipen op het lijf te jagen.

Ghost Stories ging in 2010 in Londen in première en werd direct door het Engelse publiek in de armen gesloten. De voorstelling kreeg maar liefst twee prestigieuze Olivier Awards. Het verhaal gaat over professor Filip Kuiper die zijn leven heeft gewijd aan het verklaren van onverklaarbare. Tijdens een lezing behandelt hij drie bijzondere verhalen. Hebben deze drie onverklaarbare verhalen iets met elkaar te maken?
Voor André Dongelmans, bekend van oa. De Luizenmoeder en TorenC, is de rol van Filip Kuiper op het lijf geschreven. "Net als Flip geloof ik echt niet in geesten. Ik denk dat er meer sprake is van toeval. Als je bijvoorbeeld heel erg met je overleden oma bezig bent, dan kan het op een gegeven moment gebeuren dat je haar ziet", zegt Dongelmans. Toch is hij een liefhebber van het horrorgenre. "Je ziet dit genre niet vaak in het theater. Het blijft toch een uitdaging om te zorgen dat ook de mensen die op de achterste rij van het balkon zitten, het op dezelfde manier ervaren als de mensen die in de zaal zitten." Laus Steenbeeke, die nachtwaker Ton van Dam speelt, heeft er alle vertrouwen in dat dit gaat lukken. "Het script is bloedstollend. Ik had echt kippenvel toen ik het las", vertelt hij. "Het is zo goed opgebouwd en geeft een enorme twist en eyeopener. “Het is zo jammer. We kunnen er bijna niks over weggeven”, zegt Laus. “Alles draait om de ontknoping. En die mogen we zeker niet verklappen.” De acteur kijkt uit naar de voorstelling. "Een mooi script, goede regisseur in de persoon van Joep Onderdelinden en fijne acteurs zoals mijn Klokhuis-collega André Dongelmans waren voor mij een reden om 'ja' te zeggen tegen Ghost Stories." De beide mannen hebben veel zin om straks hun publiek de stuipen op het lijf te jagen. "Ik vind het leuk om er wat extra spannende elementen in te fietsen. De regisseur zal waarschijnlijk wel op de rem gaan trappen", lacht Dongelmans. "Lekker ineens heel hard schreeuwen of met iets onverwachts komen dat vind ik gewoon erg leuk." Laus Steenbeeke: "Het wordt een onheilspellende zoektocht maar het is ook een stuk met meerdere lagen en het zijn echte karakterrollen. Ik ben daar blij mee. Bij mij denkt het publiek vaak gelijk aan lachen. Leuk om ook eens een andere kant te laten zien."

Regisseur Joep Onderdelinden hoopt dat de voorstelling net zo succesvol zal zijn als in Londen. “Het stuk bewijst zich daar iedere keer dat het gespeeld wordt. Wij maken weliswaar onze eigen versie, maar blijven trouw aan de oorsprong. Wat mij betreft is Ghost Stories nu klaar voor het Nederlandse publiek.”

Ghost stories gaat op donderdag 31 oktober, Halloween avond, in première in DeLaMar Theater in Amsterdam. Ghost stories is zaterdag 12 oktober te zien in Cool Kunst en Cultuur in Heerhugowaard. De voorstelling begint om 20.15 uur. Kaarten kosten 32,50 euro via www.coolkunstencultuur.nl. Kijk voor meer informatie over de voorstelling op www.ghoststories.nu