LANGEDIJK – Vier jaar geleden kondigde het voormalige bestuur van de Beddenrace Langedijk aan te stoppen met het evenement. Een groep jonge enthousiaste Langedijkers nam direct het initiatief en stelde zich beschikbaar om het grootse evenement in leven te houden.


,,Geen Langedijker Beddenrace…” Tim Bruin en Olaf Bos, twee van de vijf nieuwe organisatoren met wie Update het gesprek aanging, konden het zich niet voorstellen. De nieuwe bestuursleden pakten de draad daadkrachtig op. ,,Het aantal jongere deelnemers liep ieder jaar terug. Wij hebben ons ontzettend ingespannen om jongeren weer enthousiast te krijgen om deel te nemen. Via de social media hebben we zoveel mogelijk mensen aangespoord. Iedereen die uit Heerhugowaard, Alkmaar of Langedijk komt moet deze race toch eens hebben gelopen. De beddenrace moet gewoon op je ‘bucket list’ staan” vertelt Tim Bruin.

Vernieuwing
Om het enthousiasme terug te krijgen zijn er de nodige aanpassingen gedaan. Bruin legt uit: ,,We hebben het parcours zo ingericht dat het leuk is voor de bezoeker om naar te kijken. Mensen zien de bedden snel achter elkaar voorbij komen”.

“Ook hebben we bepaalde elementen uit het verleden teruggehaald. De deelnemers starten weer uit een kooi, waarna eerst vijfhonderd meter zonder bed rennen. Hierdoor is de kopgroep aan het begin van de race een stuk verrassender” vult Olaf aan. “Sinds vorig jaar hebben we een nieuw onderdeel toegevoegd. Direct na de finish loop je over de ‘Walk of fame’. Met twee- tot drieduizend man die staat te kijken, krijgt iedere deelnemer toch een speciaal moment” aldus Bruin.

Nieuwe ontwikkelingen
Dit jaar vindt alweer de derde beddenrace plaats onder leiding van de nieuwe organisatie. En ieder jaar ontwikkelt de race zich verder. ,,Als je het aantal bezoekers van ons eerste jaar vergelijkt met afgelopen jaar, dan is dat echt een vooruitgang” vertelt Bos trots. Bruin gaat verder: ,,Het is een evenement voor jong en oud. De avond race is natuurlijk de kers op de taart, maar ook overdag bieden we een leuk programma met onder de Kids race. Dit bestaat uit een step-race en drie/vier bandenrace. Het idee is er om dit jaar ook iets voor ouderen te organiseren, maar dit staat nog in de kinderschoenen.”

Succes
Er kan dus worden gesteld dat de Langedijker Beddenrace zich weer heeft ontwikkeld tot een breed gedragen evenement. De aanpassingen die in de afgelopen jaren zijn gedaan dragen daaraan bij. Het is een sportief, maar vooral ook gezellig evenement. Op zaterdag 25 augustus vind de 39e editie plaats van het Beddenrace Langedijk. Inschrijven kan via www.SportEventsLangedijk.nl. Het Heerhugowaards Dagblad zal komende maanden meer berichtgeving doen over dit prachtige evenement.