HEERHUGOWAARD - In Cool kunst en cultuur in Heerhugowaard schijnt de hele maand februari de Portugese zon en is de Portugese cultuur te proeven. Onder de naam Route 65 organiseert Cool een ‘culturele route’ voor 65-plussers. Deze keer staat deze route geheel in het teken van Portugal. Van fado leren zingen tot Portugese tegels maken, lezingen over de Portugese ontdekkingsreizen, films en natuurlijk genieten van Portugese hapjes.
Exclusief voor Route 65 komt de fadogroep ‘Fado ao Centro’ uit Coimbra naar Heerhugowaard voor een concert op vrijdag 22 februari om 13.30 uur in de Rodi Media zaal.


Portugal heeft twee fadostijlen; die uit Lissabon en Coimbra waarvan die uit Lissabon de bekendste is. In tegenstelling tot de fado van Lissabon, waar vrouwen en mannen deze zingen, mag de fado van Coimbra uitsluitend door mannen worden gezongen en is romantischer. Deze fadistas zijn altijd huidige of voormalige studenten van de prestigieuze universiteit en spelen deze sinds de 16e eeuw om hun geliefden te imponeren. Serenades worden onder het balkon van hun geliefden gebracht en zingen over hun angst haar niet te bezitten.

Fado ao Centro bestaande uit o.a. João Farinha, Luis Barroso en twee gitaristen zijn allen voormalige studenten uit Coimbra. Op vrijdagmiddag brengen zij de bekende Coimbra fadoliedjes die zo betekenisvol zijn voor deze stad en hun studentenleven.
Het publiek in Heerhugowaard en omgeving hoeft niet meer naar Coimbra af te reizen om het gevoel, de muziek en sfeer van deze prachtige universiteitsstad te voelen maar waant zich 22 februari bij Cool in Portugal.

Voor meer informatie over Fado ao centro kijk op www.fadoaocentro.com en voor het bestellen van kaarten op: www.coolkunstencultuur.nl