Onder begeleiding van muziek, kanonschoten en historische schepen wordt de Halve Maen op zaterdag 23 mei verwelkomd in de haven van hoorn. Vanaf diverse plekken is deze unieke gebeurtenis mee te beleven. Iedereen is van harte welkom.

 

Na een overtocht van duizenden kilometers komt VOC-museumschip de Halve Maen aan in zijn nieuwe thuishaven Hoorn. Het New Netherland Museum uit de Verenigde Staten heeft de Halve Maen voor de komende vijf jaar in bruikleen gegeven aan het Westfries Museum.

 

Programma

11.30 uur           Shantymen Koor zingt op de Roode Steen om mensen op te roepen naar de haven te gaan. Daarna zingen zij ook bij de Hoofdtoren om de bezoekers daar te begroeten.

12.00 uur           Start van het muzikale programma met:

  • De Notendop, een muzikant op een bijzondere muziekboot vaart rond om het publiek te vermaken.

  • Compagnie Halve Maen, een gelegenheidsensemble, speelt en zingt vanaf het Oostereiland.


Er zullen rond dit tijdstip al diverse mooie historische schepen te zien zijn, in en buiten de haven van Hoorn, die de Halve Maen komen verwelkomen.

13.00 uur           Muzikaal spektakel op het water, georganiseerd door de Hoornse muzikant, Wouter Hakhoff. In kleine sloepen varen trompettisten en slagwerkers door de haven en langs de kade.

13.30 uur           Rond dit tijdstip wordt de Halve Maen bij het grote havengat verwacht en vaart het rustig richting Houten Hoofd. Onderweg zullen er kanonschoten klinken en wordt de Halve Maen muzikaal begeleid door de sloepen.

14.00 uur           De Halve Maen legt aan bij het Houten Hoofd. Daar gaan de Amerikaanse eigenaren van het schip dr. Andrew Hendricks en dr. Eduard van Breen van boord. Zij worden verwelkomd door burgemeester Onno van Veldhuizen, de ambassadeur van de Verenigde Staten dr. Timothy M. Broas,  museumdirecteur Ad Geerdink en Dick Louwman, voorzitter van het Centrum Varend Erfgoed . De Amerikanen overhandigen de scheepsdocumenten en een proclamatie ondertekend door burgemeesters, gouverneurs, ondernemers en inwoners uit de regio van New York. Daarmee dragen zij de Halve Maen symbolisch over aan de stad Hoorn. Na het hijsen van de Hoornse vlag vertrekt de Halve Maen naar haar nieuwe ligplaats bij het Centrum Varend Erfgoed.

14.30 uur           Einde van het programma.

Wie de Halve Maen wil bezoeken, moet nog tot 30 mei wachten, maar kan nu wel alvast een rondleiding reserveren via www.halvemaenhoorn.nl.

 

Beste plekken aan de kant

Er zijn deze dag veel plekken waar bezoekers de aankomst van de Halve Maen kunnen meebeleven. Wie het schip in volle glorie (met volle zeilen) wil gadeslaan, kan het beste een plaats kiezen in het Julianapark of op de punt van Visserseiland bij de vuurtoren. Baatland, Hoofd en de oostelijke zijde van Oostereiland zijn de plekken waar  mensen meer van de ceremonie mee kunnen maken. Voor alle locaties geldt dat men het beste te voet of op de fiets kan komen. Bij het Oostereiland staan extra fietsenrekken.

 

Vanaf het water

Wie een boot heeft kan de Halve Maen vanaf het water verwelkomen. Buitengaats heeft iedereen daarvoor de vrije ruimte. In de Buitenhaven wordt een vak aangegeven met boeien waar schepen kunnen liggen, zodat de vaargeul vrij blijft voor de Halve Maen en er voldoende ruimte is voor de ceremonie daaromheen.

Er zijn diverse Hoornse schepen die trips aanbieden om de intocht van de Halve Maen vanaf het water te beleven.

 

Bezoek aan de Halve Maen

Vanaf 30 mei is de Halve Maen voor het publiek te bezoeken, op de zuidpunt van cultuureiland Oostereiland bij het Centrum Varend Erfgoed in Hoorn. De bemanning neemt bezoekers in een rondleiding van 45 minuten mee in de spannende verhalen die het schip vertelt.  Vooraf reserveren is noodzakelijk, dat via www.halvemaenhoorn.nl.

 

Halve Maen en New York
De Halve Maen is wereldwijd bekend geworden als het schip waarmee Henry Hudson in 1609 in opdracht van de VOC op zoek ging naar een nieuwe route naar de Oost. Zijn reis was het begin van de kolonie Nieuw-Nederland en het latere New York. Het schip is daarmee symbool geworden voor de Nederlandse bijdrage aan de Amerikaanse geschiedenis.

 

Het huidige museumschip De Halve Maen is een zorgvuldig nagebouwde replica van het oorspronkelijke 17e eeuwse jacht. Het is in 1989 gebouwd op initiatief van dr. Andrew Hendricks, een Amerikaan met Nederlandse roots, die hiermee  de herinnering aan de bijdrage van de Nederlandse kolonisten aan de Amerikaanse geschiedenis levend wil houden.

 

Halve Maen en Hoorn

Na 25 jaar in Amerikaanse wateren is de Halve Maen nu in Nederland. Dat juist Hoorn is gekozen als nieuwe thuishaven voor de Halve Maen is geen  toeval. Het schip maakt het plaatje van de prachtige historische haven compleet, en vertelt het verhaal van de handelsstad Hoorn in de Gouden Eeuw. Vóór de beroemd geworden reis van Hudson was het jacht namelijk actief in de voor de stad zeer belangrijke en levendige handel  met Portugal en de landen langs de Oostzee. Met  de Westfriese schipper Maarten Pietersz aan het roer. Na Hudson’s ontdekkingsreis  droeg de Halve Maen jarenlang bij aan het succes van de  VOC  in Azië, waar het de levens kruist van bekende Horinezen als Jan Pietersz Coen en Willem IJsbrandtz Bontekoe.