ALKMAAR - De 25e editie van Karavaan Festival in de regio Groot Alkmaar bracht tien dagen lang bijzonder locatietheater en een aantrekkelijk festivalhart in de binnenstad. Het theaterfestival beleefde een succesvolle jubileum-editie met 25.000 bezoekers, een flinke groei ten opzichte van vorig jaar. 75% van de bezoekers kwam van buiten de gemeente Alkmaar.


Het festival oogstte landelijke persaandacht en goede recensies door een verrassend programma rondom het thema Open Mind met theatervoorstellingen van gerenommeerde en jonge makers. Karavaan bracht een gevarieerd programma met meer dan 200 voorstellingen, geplaatst in een actuele context en op betekenisvolle locaties. De 7 festival-premières werden goed ontvangen.

Publiekstrekkers waren de premiere van oer-opera Aardappelvreters van Silbersee en Gouden Haas en toneelstuk Koning van het Grasland van Toneelgroep Jan Vos, beide op een Noord-Hollandse boerderij. Deze voorstellingen waren onderdeel van Boerenpeil: het programma van Karavaan over de stand van zaken in de landbouw en de dilemma's van de boer anno nu. Ook De Nieuwe Makers Route, waarin het werk van verschillende jonge theatermakers te ontdekken was, werd enthousiast ontvangen.

In Alkmaar werd het meest gesproken over de theatrale installatie Ceci n'est pas...van kunstenaar Dries Verhoeven. Op het Canadaplein werd elke dag een ander tableau over onze vooroordelen tentoongesteld. Zowel op straat als op social media werd de discussie rondom de getoonde taboe-onderwerpen hevig gevoerd en dit leidde tot mooie gesprekken. Ook rondom de locatietheater-voorstellingen werd een uitgebreid context-programma geboden met debatten en goede gesprekken.

Festivalhart
Karavaan bracht niet alleen locatietheater op bijzondere plekken als de boerderij, statige monumenten, kerken en verlaten fabrieken, maar ook een festivalhart op een zonovergoten Doelenveld. De parkeerplaats midden in het centrum van Alkmaar deed tijdelijk aan als een intiem stadsplein, met dagelijks straattheater en in het hart een kerk als ontmoetingsplek. Het familieprogramma in het festivalhart, de Kinderkaravaan op beide zondagen, werd druk bezocht.

Ter afsluiting van de feestelijke editie richtte Karavaan samen met 500 bezoekers een groots bacchanaal aan. In een volledig uitverkochte Grote Kerk zorgden theatermakers, koks, performers en bezoekers voor een spectaculair en bombastisch festival-einde.

Meer informatie op www.karavaan.nl