ALKMAAR - Na het uitkomen van het album "Pleasure Centre" in het najaar van 2019 begon Kraak & Smaak aan een tour langs de vaderlandse clubs en poppodia. Afgelopen vrijdag deden ze in die reeks Podium Victorie aan, en wisten met al hun ervaring een zeer overtuigende show neer te zetten.


Reeds 17 jaar maken Mark Knepper, Oscar de Jong en Wim Plug muziek waarbij dance, electronica, funk en house de boventoon voeren. Om dit ook live op een podium, met band, neer te kunnen zetten is niet makkelijk doch het uit Leiden afkomstige trio slaagt hier al jaren in. Kraak & Smaak is een vaste gast in clubs, poppodia en festivals in binnen- en buitenland en stelt live nimmer teleur door elektronische muziek toegankelijk te maken. Tussen alle vaderlandse optredens vanaf oktober 2019 deed men ook gewoon tussendoor nog even Frankrijk, Duitsland, Polen en Georgië aan.

Het zesde album "Pleasure Centre" is weer een heerlijke mix geworden, van goede dansbare elektronische muziek waarop het trio met een singer/songwriter formule en refreinen anders klinkt dan de doorsnee dance/house/techno muziek. Tijdens de live-shows maakt men al jaren gebruikt van de diensten van Berenice van Leer en Ivar Vermeulen voor de vocalen en dit blijkt een gouden greep. Beiden hebben een schat aan ervaring, prima stemmen, een goed gevoel voor timing en elkaar en zien er op het podium immer picobello uit. Ook tijdens deze tour want bovenstaande verslaggever zag eerder de optredens in De Melkweg Amsterdam, Paard in Den Haag, en in Tivoli Vredenburg te Utrecht.

Toch slaagde men er in om in Alkmaar wederom niet dezelfde set op te dreunen, maar telkens met verrassingen te komen. Al bij de opening "Hands of Time" bleek Vermeulen uitermate goed bij stem en gezien het goede geluid beloofde het weer een mooi avondje te worden in het fraaie Alkmaarse poppodium. Dat gevoel werd versterkt toen ook Van Leer het podium betrad die met haar stem en energie het publiek steeds meer in beweging liet komen. Vanaf het vierde nummer "Toxic Love Affair", één van de hoogtepunten door de prima klik tussen Van Leer en Vermeulen, naar "My Mind's Made Up" tot aan de hit "Squeeze Me" was het publiek definitief met z'n allen in beweging, en dit zou niet meer stoppen tot het laatste nummer. Uiteraard mede door de perfecte op elkaar ingespeelde sounds van Kneppers, de Jong en Plug, geflankeerd dor bassist Rik Kraak.

Met "Mountain Top", "The Future Is Yours"en de Donna Summer-klassieker "I Feel Love" wordt vervolgens naar een nieuwe climax gewerkt in de vorm van het energieke "Keep Me Home". Na veertien tracks zit de set er op, maar uiteraard komt men nog eens het podium op voor nog vier songs waarbij de menigte mat name tijdens het afsluitende "Dynamite" volledig los gaat. Het moge duidelijk zijn dat de tand des tijds nog steeds geen invloed heeft op deze vernieuwers en dat Kraak & Smaak in de toekomst nog menig club en festival op z'n kop zet.

Foto's: Diane & Paul.
Meer foto's volgen op de Facebookpagina van Podium Victorie.