eidse uitzichten onder zeer Hollandse wolkenluchten. En dan komt daar het bekende busje aanrijden met de blonde, goedlachse Yvon Jaspers erin. Heel Nederland zwijmelt weg bij de tv-hit ‘Boer zoekt vrouw’. Miljoenen zitten wekelijks aan de buis gekluisterd om het liefdesleven van vrijgezelle boeren en een enkele boerin te volgen. Acteur en cabaretier Joep Onderdelinden zag daar een muzikale komedie in en maakte samen met bevriende theatermakers ‘Boer wil betere vrouw’. “Ik heb een seizoen echt helemaal gezien omdat ik één van de boeren persoonlijk kende. Ik was verrast over de openheid en intimiteit die boeren en hun mogelijke boerinnen, ten overstaan van miljoenen kijkers, met ons deelden. Ik denk dat het zo’n hit is omdat het over echte, oprechte, universele gevoelens en verlangens gaat.”

 

Liever niet in één hokje

Mensen kunnen Joep kennen als Postbode Siemen uit de kinderserie ‘Zaai’, van een van zijn vele rollen in bijvoorbeeld de musicals ‘Ja Zuster, Nee Zuster’ en ‘Hema de musical’, maar ook van zijn cabaretprogramma’s. “Ik pas niet in een hokje. Dat is misschien wel eens lastig voor mensen, maar ik vind het gewoon allemaal leuk om te doen.” En omdat hij het zo gezellig had met zijn medespelers tijdens de tournee van ‘Hema de musical’ maar toch ook zelf iets wilde maken, ontstond langzaamaan het idee om een nieuw gezelschap op te richten, met Onderdelinden als spil. De ‘Troupe van Joep’ werd het. “Het proces van een nieuwe voorstelling maken is zenuwslopend, maar tegelijkertijd is het, als het lukt natuurlijk, heel bevredigend. Neem nou ‘Boer wil betere vrouw’. Deze voorstelling maak ik met twee vrienden die ik al meer dan 25 jaar ken en met wie ik regelmatig samen op de planken heb gestaan: Wimie Wilhelm en Wil van der Meer. Maar zet ons bij elkaar en je hebt al drie verschillende meningen over ‘Boer zoekt vrouw’. Zo zit de één iedere week aan de buis gekluisterd, terwijl de ander het nog geen vijf minuten volhoudt. Dat moet natuurlijk weerklinken in de voorstelling.” Voor de regie van ‘Boer wil betere vrouw’ vroeg Onderdelinden rising star in theaterland Jasper Verheugd, die vorig seizoen de hitmusical ‘Vijftig tinten…de parodie’ regisseerde. “Ik heb hem nog nèt op tijd binnengesleept voor dit project”, vertelt Onderdelinden.

 

Een knipoog naar ‘Boer zoekt vrouw’

‘Boer wil betere vrouw’ is een muzikale komedie. Het gaat over boer Ties, een lieve, goeiige man, die niet veel meer kent dan het dorp en zijn boerderij. Er is één bakelieten telefoon en dat is het contact met de buitenwereld. Ties, gespeeld door Onderdelinden, is gek op het tv-programma ‘Boer zoekt vrouw’. Zo gek dat hij al zijn 81 koeien Yvon heeft genoemd. Zo gek ook dat hij zich opgeeft om mee te doen aan het programma. Er is alleen een klein probleempje: hij hééft al een vrouw: Helma, gespeeld door Wilhelm. “Ze zijn dertig jaar gelukkig getrouwd, maar toch, er wringt iets. Helma zit het liefst thuis met koffie en een kano – gelukkiger kun je haar niet maken – maar Ties mist iets.” En dan is er nog knecht Don Bakker, gespeeld door Van der Meer, die rondloopt met een groot geheim. De getrouwde Ties werkt zich ondertussen behoorlijk in de nesten als hij ook daadwerkelijk wordt uitgekozen om mee te doen met ‘Boer zoekt vrouw’. “Hij is zo naïef, hij denkt helemaal niet na over de consequenties van zijn brief aan het programma.” Hij moet zich, à la John Cleese in het meesterlijke ‘Fawlty Towers’ in steeds meer bochten wringen en zijn knecht zover krijgen om het spel mee te spelen. Maar wil hij dat wel? Uiteindelijk zijn ze in deze romantische komedie alle drie op zoek naar geluk. “Ik hou ontzettend van dat klein menselijk leed. Maar ik ben óók van de violen en het happy end”, zegt Onderdelinden. ‘Boer wil betere vrouw’ is grappig, maar ook tragisch en herkenbaar. “En er mag gerust gezwijmeld worden. Ach, het is voor iedereen die op zoek is naar geluk, die een leuke avond uit wil, en alle ‘Boer zoekt vrouw’-liefhebbers die van een knipoog houden.”

Tekst: Rinske Wels