HEERHUGOWAARD - De terugkeer van de RADIO NL Zomertoer in Heerhugowaard is een geslaagd en gezellig meezingfestijn geworden. Na twee jaar corona keerde het evenement met een keur aan artiesten die het Nederlandse lied vertolken terug op het ijsbaanterrein in 't Kruis.


Met een line-up die er zijn mocht, trok de Zomertoer al kort nadat de poort rond 12.00 uur open ging de nodige mensen, waarbij het zonnige weer en het feit dat het een gratis festival is, uiteraard meewerkte. Met artiesten als Jan Smit, Frans Bauer, Wolter Kroes en Mart Hoogkamer op het programma, kwamen er velen naar het evenement. Laatstgenoemde liet echter verstek gaan wegens ziekte. Hoogkamer die afgelopen jaar een mega-hit had met "Ik Ga Zwemmen", moest zaterdag ook al een festival in Oss laten schieten en liet tevens de overige optredens van dit weekend aan zich voorbij gaan. De organisatie van de Zomertoer was daar aan het begin van de middag niet van op de hoogte, maar de absentie van Hoogkamer bleek uiteindelijk geen invloed te hebben op de goede sfeer.

Nadat inmiddels enkele duizenden mensen het veld hadden betreden werd het publiek opgewarmd door artiesten als Rob Zorn en Rutger van Barneveld waarna het vervolgens de beurt was aan de grote namen. Jan Smit gaf voor zijn optreden al aan altijd graag present te zijn op de Zomertoer. "RADIONL maakt ons als Nederlandse artiesten belangrijk, dus het is een eer om telkens weer van de partij te zijn". De Volendammer geeft vervolgens ook tijdens zijn optreden, waar grote hits als 'Als de morgen is gekomen', Stilte voor de storm' en 'Vrienden voor het leven' voorbij komen, aan Heerhugowaard als een soort van "thuiswedstrijd" te zien. "Ik sprak hier net voor het optreden Ad Molenaar. Ik kan me niet heugen hoe vaak ik bij hem op het podium in Café Marlène heb gestaan, dus ja ik kom hier altijd graag."

Ook Frans Bauer en Wolter Kroes krijgen de handen op elkaar. En terwijl het zonnetje steeds meer gaat schijnen wordt er door de menigte luidkeels meegezongen met 'Heb je even voor mij' en 'Ik heb de hele nacht liggen dromen'. Ook Kroes bevestigd de kans die de artiesten geboden wordt door RADIONL. "Ik ben elke keer weer dankbaar en trots dat ik op dit podium mag staan omdat RADIONL zoveel doet om het Nederlandse lied hoog te houden", aldus de goedlachse Zaankanter.

Organisator Joost de Vries, die zelf tijdens zijn optreden later op de middag zijn nieuwste single "Dit is wat ik doe" presenteert, kijkt dan ook tevreden om zich heen. "Over de gehele dag schatten wij in dat er zo'n vijf- tot zesduizend mensen zijn geweest. Het eveenment is in de loop der jaren steeds groter geworden en na twee jaar corona wil iedereen er helemaal op uit. Het is ook veel meer dan alleen een muziekfestijn, maar tevens een uitje voor het hele gezin. Ook kinderen kunnen zich hier prima vermaken met allerlei activiteiten. Als het zonnetje ook nog schijnt en je ziet dat iedereen om je heen het gezellig en naar zijn zin heeft dan kijk ik alweer uit naar de volgende editie", besluit de Heerhugowaardse zanger en organisator.


Fotografie: Diane van den Broek en Paul van der Molen

Kijk hier voor meer foto's.