ALKMAAR - 'Jullie zijn getuige van het beste concert dat ik deze zomer heb gegeven....overigens ook het enige concert', sprak MEROL grappend halverwege een uniek en intiem optreden in Podium Victorie afgelopen vrijdag. Toch was er niks gelogen want behalve het feit dat de zangeres zelf zichtbaar genoot van haar eerste optreden in een half jaar, ging dat ook op voor de pakweg 80 personen die getuige mochten zijn in het Alkmaarse poppodium.


Sinds haar doorbraak in 2018 trekt het concept MEROL, de 29-jarige zangeres is geboren als Merel Baldé in Dordrecht, volle zalen. Met haar elektronische vaporwave-sound en hitsige liedjes wist ze al snel met haar eerste single "Ik wil een kind met jou" en de opvolger "Lekker met de meiden" een groot publiek te trekken die haar niet alleen volgen op haar socials en YouTube, maar tevens de live-optredens bezoeken die steevast een volle zaal trekken. Zo stond ze al enige malen in een uitverkocht Paradiso.

Doorbraak
Mocht er nog geen sprake zijn van een definitieve doorbraak dan kwam die er in 2019 wel met de veelbesproken hit "Hou je bek, en bef me" die werd verkozen tot de 3voor12 Song van het jaar bij de VPRO. Baldé speelt graag met de taal, maar vind zichzelf zeker geen poëet en houdt van letterlijke en directe teksten waarbij ze strijdt tegen een zekere preutsheid. Het veelal jonge publiek pakt dat gretig op en zingt haar teksten tijdens optreden letterlijk mee, maar inmiddels heeft MEROL ook de erkenning verdiend in een oudere doelgroep en werd ze in haar geboorteplaats zelfs al beloond met de Dordtse Popprijs.

Door de corona-maatregelen vielen ook de optredens van MEROL stil, maar in een knus Podium Victorie maakte zij een glansrijke rentree nadat het publiek eerst is opgewarmd door het dynamische Lionstorm. De Alkmaarse poptempel bood door de maatregelen slechts plaats aan pakweg 80 bezoekers die per koppel zittend aan een tafel de show dienden te aanschouwen. Toch wist men in de kaasstad een unieke sfeer neer te zetten met 56 personen die plaats namen in de zaal en iets meer dan 20 die een plekje hadden gevonden op het balkon. Er mocht niet gezongen en gedanst worden, maar dit had geen invloed op de sfeer want vanaf het moment dat MEROL de uur durende show begon genoot het veelal jonge publiek zichtbaar.

Gemist
En MEROL net zo, die na het eerste nummer een groot spandoek met "Ik heb jullie gemist!" omhoog hield daarbij een groot applaus ontvangend van het publiek dat haar live-optredens net zo heeft gemist. Bij "Hou je bek en bef me" werd er niet meegezongen, maar op verzoek van de artiest wel mee geneuried, en ook de overige tracks zoals "Ik krijg het er geil van", "Geen reet" "Houseparty" en de laatste single "Je vais Vite (Campingdisco)" werden gretig opgezogen door het publiek. Tijdens "Lekker met de meiden" lukte het toch niet om de zaal helemaal stil te houden, maar voor de rest hield iedereen zich keurig aan de regels. 'Het lijkt wel alsof ik in een theater sta', sprak de zangeres om er aan toe te voegen dat het toch ook wel "heel erg leuk" is. Zelfs zo leuk dat zij met haar tweekoppige band "Superlatieven" nog eens voor een tweede keer, ' en dat doen wij anders nooit hoor' ging inzetten om zo een einde te maken aan een voor 80 personen onvergetelijke avond.

Foto: Fotono Photography
Meer foto's op Catchingmusic.nl