HEERHUGOWAARD – Ook tijdens de achttiende edite van het gratis Mixtream Festival is de diversiteit van het muziekevenement weer gebleken. In het Rosariumpark te Heerhugowaard ging het net als in voorgaande jaren weer alle kanten op. Van metal tot hiphop, dance tot latin en van hardcore tot de oude rockers van Wild Romance, alles kwam langs.

Dat dit juist de kracht van Mixtream bleek weer uit het goed opgekomen publiek dat zich de gehele dag wist te vermaken in een uitstekende sfeer. Na een zonnig begin van de dag kwam de regen met name in het laatste uur gestaag naar beneden, maar dat mocht de pret niet drukken. Zowel bij de dance-stage als op het hoofdpodium gingen de voetjes immers massaal van de vloer met de sensationele slot-acts Charly Lownoise en Kuente I Tambu.

Toegankelijk
Na al een zeer sterke start van de melodieuze rockers van het regionale Moor Park kon er vanaf 13.00 uur niets mis gaan. Mixtream is toegankelijk voor iedereen en dat was goed te zien aan het publiek voor het podium. Het ene moment staat een grote groep metal-fans uit hun dak te gaan tijdens het spectaculaire optreden van 18 Miles terwijl een uur later het veld is gevuld met meerappende pubers op de skills van Jacin Trill. Ook Pene Corrida, die grote hits in een metal-rock jasje steken doet het goed bij het publiek, evenals de swingende jazzy-funky sound van Collectief Explosief.

Wild Romance
Bovenaan de line-up van Mixtream staat Wild Romance, de voormalige band van rocklegende Herman Brood. De band staat tegenwoordig onder leiding van Brood’s voormalige leadgitarist Dany Lademacher die er helaas zelf niet bij is tijdens deze avond. ‘Dany is van de week geholpen aan zijn hart en heeft zes bypasses moeten ondergaan’, vertelt manager Koos van Dijk. “Het gaat goed met hem, en we hopen dat hij er snel weer bij is.’ Dat de jaren gaan tellen, maar de rock nooit uit de rocker verdwijnt blijkt later als het voornamelijk oudere publiek de voormalige Brood-hits staat mee te zingen.

Op het hoofdpodium wordt het geheel afgesloten met de Afro-Caribean sound van Kuente I Tambu. Ondanks het inmiddels natte weer laten zij in de avonduren de zon doorbreken door een weergaloos feest te organiseren waarbij de enthousiaste menigte niet de rust krijgt om de voeten stil te houden.

Dance-stage
Dat gebeurt tegelijkertijd ook bij het dance-podium waar Charly Lownoise het veld uit zijn dak laat gaan. De hardcore-pionier, die in de jaren ’90 grote successen had met zijn compaan Mental Theo (vorig jaar afsluiter op Mixtream), heeft vooraf al zin in het feestje. “Dat het nu regent is jammer, maar een staat een hele massa te wachten dus we zullen we eens even lekker opwarmen door lekker te beuken.’

Diezelfde insteek is er eerder op de dag al bij de jonge Megan (16), beter bekend als de Heerhugowaardse Merow, die eerder dit jaar op overtuigende wijze de Mixtream-contest in JC Kompleks wist te winnen. ‘Onwijs veel zin in vandaag’, zegt Merow die voorgaande jaren tussen het publiek op Mixtream stond. ‘Het is zo gaaf om hier te staan en ik ga het publiek even lekker opzwepen met wat snelle beats.’

Ook de andere dj’s doen het goed deze dag en wat opvalt is dat ook hier het publiek continu wisselt. Nog voor Charly Lownoise het podium betreedt is het namelijk de beurt aan $hirak die als producer verantwoordelijk is voor talloze grote Nederrap-hits. De tieners gaan ruimschoots uit hun dak en brullen alle hits mee, en hetzelfde gebeurt even later met de 30-ers en 40-ers bij de beats van Lownoise die ruimschoots slaagt in zijn missie.