HEERHUGOWAARD - De jaarlijkse monumentenfietsroute, die op 17 juni a.s. wordt georganiseerd, voert u dit keer naar het noordelijke deel van Heerhugowaard en zoekt daarbij letterlijk de grenzen op van de gemeente. Tijdens de afwisselende route krijgt u informatie over de interessante monumenten onderweg en passeren we zelfs letterlijk de gemeentegrens.

Al enige jaren organiseert het Platform Erfgoed een begeleide fietstocht van circa 25 kilometer, waarbij elke keer een ander invalshoek rond het thema “monumenten” aan de orde komt. Bijzonder aan de route van dit jaar is dat een aantal “nieuwe” monumenten wordt bezocht. Deze monumenten zijn in beeld gekomen doordat de bestaande monumentenlijst werd geactualiseerd.
Na 20 jaar bleek er toch een aantal panden of ensembles die zodanig waardevol waren dat een status als gemeentelijk monument ook voor hen gerechtvaardigd was. Ook aan het landschap zal aandacht besteed worden. Al fietsend ervaart u het verschil tussen de droogmakerij en het oude land van Veenhuizen en West-Friesland. De fietstocht is daarom ook voor inwoners van Langedijk, Hollands Kroon en Koggenland interessant.

Net als in voorgaande jaren wordt u rondgeleid door Anita van Breugel, monumentendeskundige en adviseur cultuurhistorie van de gemeente. De route start om 12.30 uur op het stationsplein (bij de startzuil van de andere wandel- en fietsroutes tegenover de bloemenstal); een consumptie wordt u aangeboden op een historische locatie. De eindtijd is circa 17.00 uur

De kosten voor deelname zijn € 5,-- . Aanmelden kan op www.bibliotheekkennemerwaard.nl of bij de Klantenservice in de bibliotheek tijdens openingstijden (u betaalt met pin).