HEERHUGOWAARD - Orchestre Partout - een orkest met muzikanten uit alle delen van de wereld – treedt op zondagmiddag 19 februari op in Cool kunst en cultuur met ruim zestig muzikanten van fanfare Hou en Trouw, bewoners van azc Heerhugowaard en muzikanten van het Accordeonorkest. Het familieconcert Mundo Sonora wordt een inspirerende, kleurrijke en muzikale middag vol nieuwe ontmoetingen voor jong en oud.


Wereldmuziek
Speciaal voor het concert in Cool selecteerden muzikanten van Orchestre Partout hun mooiste liefdesliedjes. ,, De muzikanten komen uit Syrië, Yemen, Egypte, Iran en Oost-Turkestan. Samen vormen ze een band met een kleurrijk repertoire. Stompende Koerdische dans vermengt zich met Punjabi-liefdesliedjes en Iraanse folk. Muziek is een taal die, ongeacht afkomst, cultuur en taal, verenigt”, aldus muzikaal leider en Orchestre Partout-oprichter Ted van Leeuwen. ,,Alle liedjes worden opnieuw gearrangeerd zodat ook de amateurmuzikanten, die misschien wat minder bekend zijn met wereldmuziek, de nummers kunnen spelen.”

Deze jonge en wat oudere muzikanten uit Dijk en Waard brengen op hun beurt hun eigen muzikale kleur in. ,,Zo ontstaat een muzikale kruisbestuiving tussen wereldmuziek en westerse (pop)muziek en worden muzikale culturen vermengd zonder hun eigenheid te verliezen.”

Uitlaatklep
Orchestre Partout organiseert gedurende het hele jaar wekelijks muzieklessen en repetities in azc
Heerhugowaard. ,,In een omgeving vol Babylonische spraakverwarring ontstijgt de muziek taalbarrières
en biedt het een universele uitdrukkingsvorm”, licht producent Titia Bouwmeester toe. ,,De muziek dient als uitlaatklep. Azc bewoners mogen niet werken en hun tijd bestaat veelal uit wachten. Door samen muziek te maken kunnen azc bewoners zich ontwikkelen, geloof in eigen kracht hervinden en hun sociale isolement doorbreken.”

Muzikale familie
Cool kunst en cultuur biedt azc-bewoners en statushouders de mogelijkheid om het concert gratis te bezoeken. ,,Zo bieden wij hen de kans om een Nederlands theater te bezoeken en ons theaterpubliek te ontmoeten”, vertelt Meike Wilms van Cool kunst en cultuur. ,,En natuurlijk om samen te spelen met (amateur)muzikanten uit de regio Ze maken kennis met een typisch Nederlandse cultuur: de wereld van de amateurmuziek en muziekverenigingen. Door het familieconcert Mundo Sonora kan een nieuw netwerk ontstaan tussen lokale muzikanten, zowel inwoners van Dijk en Waard als azc-bewoners en statushouders. Een nieuwe muzikale familie.”

Meer informatie & reserveren Ook onderdeel worden van deze kleurrijke muziekfamilie? Bezoek Mundo Sonora op zondag 19 februari (15:00 uur) in Cool kunst en cultuur te Heerhugowaard. Kijk voor meer informatie en het reserveren van kaarten op www.coolkunstencultuur.nl. Medewerkers van organisaties die zich inzetten voor statushouders en vluchtelingen kunnen contact opnemen met Meike Wilms: meike@coolkunstencultuur.nl.