NIEUWE NIEDORP - Van miniatuur Friese skûtsjes en sleepboten tot moderne wedstrijdzeiljachten. Al dit soort modelboten zijn zondag 6 november te bewonderen in Nieuwe Niedorp tijdens de radiografische vaardag. Het evenement is een initiatief van de MicroMagic zeilers, die het meertje voor restaurant De Rijd sinds 2005 als thuiswater hebbenHet idee achter de vaardag is om zoveel mogelijk vormen van radiografisch varen te laten zien.


Dus niet alleen het zeilen maar ook het gemotoriseerd varen. Uiteraard is er aandacht voor de MicroMagic. Alleen al in Nederland varen er ruim 2.500 boten van dit type rond. De radiografische zeilers in De Rijd komen zomers iedere maandagavond en 's winters iedere zondagmorgen samen om met en tegen elkaar te zeilen in wedstrijdverband. Voor de een is het varen met een modelboot het belangrijkst; anderen beleven juist veel plezier aan het bouwen. Dat laatste geldt zeker voor de leden van de Helderse modelbouw vereniging Nieuwe Koers die in De Rijd onder meer hun zelfgebouwde skûtsjes laten zien. 

Minstens zo fraai zijn de schepen, waaronder miniatuur sleepboten, van de scheepsmodellengroep IJmond.Tijdens de open dag worden vaardemonstraties en korte wedstrijden gehouden. Belangstellenden hoeven niet toe te kijken: diverse promotieboten liggen klaar om uitgeprobeerd te worden. Binnen in De Rijd kunnen belangstellenden informatie krijgen over de verschillende boottypes. Modelbouwers en wedstrijdzeilers vertellen over hun hobby en beantwoorden vragenDe open dag is van 11.00 tot 15.00 uur. De entree is gratis. De Rijd ligt aan de Vijverweg 3. Meer weten? Kijk op www.mm-zeilen.nl of bel Bert de Graaf (06-12715127) of Eric van Staten (06-55768002).