HOORN - Afgelopen dinsdag stonden ze in Schouwburg Het Park in Hoorn en tot en met mei 2020 doen zij nog vele theaters en podia aan in Nederland. The Fortunate Sons, afkomstig uit Chicago, Illinois, tonen met hun Tribute aan Creedence Clearwater Revival dat de muziek van de vermaarde Amerikaanse band immer in leven zal blijven.

C.C.R. kende hun hoogtijdagen tussen 1968 en 1972. Na tientallen hits, gouden platen en optredens op alle grote festivals viel de band uit elkaar. Jarenlang bleven devele fans hopen op een reünie, maar dit kwam er nooit van. Na de dood van Tom Fogerty, gitarist en oudere broer van leadzanger John Fogerty, in 1990 vervloog die droom dan ook letterlijk.

Vele Tribute-bands over de hele wereld lieten in de loop der jaren de muziek echter voortleven en bewijst de grote invloed die C.C.R. in een korte tijd op de muziekindustrie heeft gehad.

The Fortunate Sons zijn daar een treffend voorbeeld van. Zo gauw ze het podium van de goed gevulde Hoornse schouwburg betreden en de eerste tonen van "Born On The Bayou" klinken is de gelijkenis treffend. De geruite overhemden, jeans en kapsels passen volledig in het tijdsbeeld. Net als de instrumenten, snoeren en buizenversterkers en het houten podium waar het drumstel op staat. En het wordt een ware "trip down memory lane" want vanaf Down On The Corner" volgt het echte feest der herkenning. Muzikaal voelt de band elkaar qua timing perfect aan. Leadzanger Eric O' Daly, hoewel Fogerty's stem nog net even rauwer en eerlijk gezegd ook niet te benaderen is , lijkt qua performance zeker op de vermaarde voorman.

Naast de hoge dosis bekende hits zijn ook de verhalen rondom de band legendarisch, en blinkt met name drummer Jeff Philippe uit in het vertellen, zoals over het vermaarde optreden op Woodstock, waar door de duisternis en regen nauwelijks beelden van zijn en ook niet in de officiële film zijn vertoont. Uiteraard gevolgd door "Who'll Stop The Rain". De show blijkt niet alleen een eerbetoon aan Creedence Clearwater Revival, maar ook aan de rock- en blueshelden van de band zelf. Het "Before You Accuse Me" van Bo Diddley wordt zelfs één van de hoogteunten van de avond om vervolgens het eerste gedelete af te sluiten met het country-, maar ook ietwat psychedelische "Lookin' Out My Back Door".

Het veelal oudere publiek, maar hier en daar ook verrassend jonge gezichten, komt na de pazue zelfs van de stoelen af. De gitaarsolo in "I Heard Trough The Grapevine" is magnifiek en bij "Fortunate Son" en "Up Around The Bend" kan men de benen niet meer stil houden. "Long As I Can See The Light" is een prachtige en gepaste afsluiter, en uiteraard komen de heren nog terug voor "Suzie Q" als toegift.

"The Fortunate Sons" staan nog t/m het voorjaar in diverse Noord-Hollandse theaters zoals Den Helder, Zaandam, Beverwijk, Purmerend, Haarlem, Hoofddorp, Alkmaar en Amsterdam.

Kijk voor meer info en tickets op www.dgtheater.nl