ALKMAAR - Er zijn momenteel 30 cafés door heel Nederland die zich lid mogen noemen van het Hertog Jan Genootschap. Sinds donderdag 14 juli is Cafe Jong Belegen in Alkmaar, er daar één van. Als enige café boven het Noordzeekanaal zijn André de Moel en zijn dochter Kiki dan ook reuzetrots. “Het voelt als het verkrijgen van een Michelin-ster voor een restaurant.”


Het sfeervolle Alkmaarse café kent inmiddels een rijke historie. Horecaman Andrè en zijn vrouw Veronique begonnen inmiddels 27 jaar geleden in het etablissement pal naast de Alkmaarse Waagtoren. De eerste jaren nog onder de naam “In Den Waeghals”, maar dat veranderde aan het begin van deze eeuw. “Wij werden toen benaderd door Cono Kaasmakers/Beemster Kaas om als een soort van proef- en promotielokaal te fungeren voor de consument. In die tijd is ook besloten om de naam te veranderen naar “Jong Belegen”. Sindsdien dragen wij alles met veel passie uit. Zowel Beemster Kaas als Hertog Jan is een fantastisch merk. Onze lunchkaart staat vol met heerlijke kaasproducten maar buiten die twee merken werken wij in onze keuken ook veel met andere regionale producten”.

Familiebedrijf

André’s dochter Kiki, sinds een paar jaar ook werkzaam in het café vult aan: “De naam Jong Belegen kenmerkt eigenlijk ook wel onze doelgroep. Als een soort van “familiebedrijf” is het mooi om te zien dat de vaste klanten van vroeger nog steeds komen, maar inmiddels hun kinderen, dus eigenlijk meer mijn generatie zich hier ook laat zien Ik vergelijk het altijd met een soort van grote huiskamer waar gezelligheid de boventoon voert”. Kiki is min of meer automatisch het horecavak ingerold al was ze in eerste instantie niet zo happig. “Ik heb wel een tijdje gehad dat ik dacht dat de horeca niets voor mij zou zijn. Ik heb ook nog even in een andere horecazaak gewerkt, maar durfde eigenlijk amper met een dienblad te lopen. Op dat moment zag ik er eigenlijk nog geen toekomst in”.

De ommekeer kwam in het voorjaar van 2019 tijdens de Pinksterdagen toen zij haar vader kwam helpen in de zaak. “Ik moet zeggen dat ik het die dag soms ook niet meer zag zitten want het was enorm druk, maar mijn vader sleepte me er door heen en sindsdien ben ik om”. Tegenwoordig is er een uitstekende taakverdeling in de familie. “Mijn moeder organiseert het in de keuken allemaal, mijn vader staat hier vaak overdag en ik in de avonduren. Daarbij zijn er ook momenten dat we het echt samen doen en dan voelt het echt als een familiebedrijf.” Overigens kan het team nog wel wat versterking gebruiken. “We zoeken nog een echte horecatijger die past in het team en bereid is de handjes uit de mouwen te steken. Belangstellenden kunnen altijd even langskomen of ons bellen”

Hertog Jan Genootschap

Gepassioneerd kunnen André en Kiki dan ook vertellen over het Hertog Jan Genootschap waar Jong Belegen dus sinds 14 juli deel van uitmaakt en me een mooie officiële opening is gepresenteerd. “Zoals gezegd is Hertog Jan een prachtig merk. We krijgen nu een rijpingskast waar men de diverse Grand Prestige bieren van Hertog Jan kan proeven. Men kan ook niet zomaar toetreden tot dit genootschap. In het geheim is het Genootschap hier een aantal malen langs geweest, voor een zogenaamde “keuring” waarin we zijn beoordeeld op diverse facetten. Hierin zijn wij glansrijk geslaagd en op die unieke prestatie zijn wij als team heel trots. Vooral omdat we het eerste team boven het Noordzeekanaal zijn die deze eer krijgt toebedeeld.”

Het Hertog Jan Genootschap legt de nadruk op gastheer/gastvrouwschap en laat de speciaal bieren op een unieke wijze tot zijn recht komen. De bieren die straks te verkrijgen zijn in Jong Belegen zijn dan ook alleen voorbehouden aan de horecazaken die onder het Genootschap vallen. Genieten van een dergelijk speciaalbier van Hertog Jan, met het genot van een heerlijk stukje Beemsterkaas erbij is dus vanaf heden mogelijk in het mooie en sfeervolle café van Jong Belegen. De moeite waard om de proef eens op de som te nemen!

Dat het op donderdag 14 juli tijdens de presentatie van de toelating tot het Hertog Jan Genootschap zeer gezellig was bij Jong Belegen bewijst deze video.

Zie ook: https://www.cafejongbelegen.nl/