ALKMAAR - Hoewel afkomstig uit Friesland is Vangrail ook in Noord-Holland al jaren een grote naam in het live-circuit. Al sinds 2004 timmert de band met enerverende shows aan de weg, maar ook in de studio staan zij hun mannetje.Dit jaar brachten zij een nieuwe EP uit, "Weg van jou" en na de presentatie in Friesland vond men het nodig om deze ook in Noord-Holland te promoten.

Sinds de start van de band heeft men inmiddels de 1200 optredens ruimschoots gepresenteerd en jaarlijks doet men in Noord-Holland een twintigtal optredens. Op kermissen, dorpsfeesten, bedrijfsfeesten, maar ook in diverse poppodia's en festival is de band een graag geziene gast. Onder meer in Heerhugowaard, Middenbeemster, Wognum en Julianadorp kan men dar over meepraten.

EP
Voor deze nieuwe EP koos men het Alkmaarse Podium Victorie uit en hoewel niet uitverkocht liet men in een goed gevulde en gezellige kleine zaal weer zien waar men toe in staat is en wat de mensen dit jaar kunnen verwachten. Na dat het publiek is opgewarmd door de Alkmaarse coverband Elements en DJ Jacco Silver voor de vrolijke noot er om heen zorgt, maakt Vangrail er wederom een topavond van. Uiteraard kwamen alle tracks van het nieuwe album aan bod, en daar staan weer enkele plaatjes op. Vangrail deed ditmaal vrijwel alles zelf van het schrijven, het inspelen tot het hoesontwerp, waarbij men een knap staaltje van hun kunnen wist af te leveren. Met zes sterke nummers laat men op "Weg Van Jou" horen waar men goed is en dat is sterke Nederlandstalige popmuziek maken die voor iedereen begrijpbaar is.

Covers
Daarnaast staat Vangrail ook nog steeds bekend als een coverband, een etiket waar men waarschijnlijk nimmer vanaf komt, maar wat ook helemaal geen schande is als je nummers zo sterk covert. Tijdens de show kwamen megahits als "Shut Up And Dance", "Always", "Piano Man", "The Final Countdown" en "Somebody To Love" die vol overtuiging werden gezongen door band als publiek. Wat echter opvalt is dat het publiek, niet alleen in Friesland, maar ook in pakweg Alkmaar, net zo makkelijk de eigen nummers van de band meezingt . Bij "Laat de muziek aan" gaat het publiek zelfs volledig los, maar men kan ook in stilte luisteren naar het pareltje "Ik Mis Je" en zelfs de nieuwe nummers slaan direct aan bij de menigte.

Zanger Raynaud Ritsma, bandleider en gangmaker, verstaat het kunstje inmiddels tot in zijn tenen en weet vanaf de eerste tonen het publiek warm te krijgen met zijn droge humor en uitstekende stem. Daarbij ondersteund door een gepokt en gemazelde band die elkaar qua timing perfect aanvoelt. Over de nieuwe EP zegt Raynaud: 'De liefde, het land en de liefde vóór het land staan centraal op deze EP', en dat is in de show duidelijk te horen evenals het feit dat plezier nog steeds de drijfveer is voor Vangrail.

Het kan haast niet anders of Vangrail speelt dit voorjaar of deze zomer ergens bij jou in de buurt en wij kunnen het ten zeerste aanraden om hier dan niet aan voorbij te gaan, want dan mis je zeker een 100% feestgarantie.