HEERHUGOWAARD - Op 8 en 9 september zijn de Open Monumentendagen in Nederland. In Heerhugowaard en Langedijk zijn alleen op zaterdag 8 september monumenten open. Voor de eerste keer zijn er die dag ook twee gratis vaartochten tussen Heerhugowaard en Langedijk: Poldervaart vanaf Het Oude Gemaal (het voormalige Poldermuseum) en Broekervaart vanaf fietsbrug De Krul. Poldervaart vertrekt vanaf Het Oude Gemaal op het hele uur van 11.00 tot 17.00 uur. Broekervaart vertrekt vanaf fietsburg De Krul ieder half uur van 10.30 tot 16.30 uur. Zie ook www.broekervaart.nl

Het Oude Gemaal aan de Huijgendijk
Begin juni is het Poldermuseum heropend na een grondige verbouwing en heeft het een nieuwe naam: Het Oude Gemaal. De naam past bij de geschiedenis van het monumentale gebouw; het deed vroeger dienst als een poldergemaal. In het museum zit nu ook museumcafé De Pomp.
De verbouwing is financieel ondersteund door de gemeente. Tijdens de Monumentendagen is er livemuziek in de grote zaal van het museum.
Zaterdag treedt de 17-jarige zangeres Adinde op. Zij is onder andere bekend van haar deelname aan The Voice Kids. Zondag is het de beurt aan Deborah and Friends. Dit is een jazzband rondom zangeres Deborah van Langen. Beide optredens zijn van 13.30 tot 16.00 uur en toegang is gratis.

Praalgraaf Reinout van Brederode in Veenhuizen aan de Kerkweg
In het kerkje is een uniek praalgraf van Reinout van Brederode te bezichtigen. Deze graftombe staat in het voorportaal van het kerkje en is van grote historische waarde. Het rijksmonument is een van de weinige praalgraven in Nederland uit de eerste helft van de 17e eeuw. Reinout van Brederode (1567-1633) was Heer van Veenhuizen. Naast de kerk staat het oudste monument van Heerhugowaard: een stalen klokken- stoel met een bronzen klok uit 1460.

De Heilige Hart Kerk in De Noord aan de Middenweg
De kerk, een driebeukige kruiskerk, is gebouwd in 1922-1923 naar een ontwerp van H.F. Klomp. In 1966 zijn de kerk en pastorie ingrijpend verbouwd naar ontwerpen van respectievelijk Fr. Boogers en W.E.J. Doedens. De kerk kreeg middenvoor een portaaluitbouw waarboven een klokkenstoel met twee luidklokken zijn gevestigd. De kerk met pastorie is een voorbeeld van een neogotische stijl uit de eerste kwart van de 20e eeuw.

Kunstkerk aan de Stationsweg
De van oorsprong Gereformeerde Kerk is gebouwd in de periode 1916- 1917. Deze kleine zaalkerk gebouwd door en naar een ontwerp van de plaatselijke timmerman-aannemer Jan Leegwater. In 1938 is de kerk uit-gebreid met een nieuwe voorgevel in de stijl van de Amsterdamse School met een karakteristiek torentje bekleed met koper. Nu is er de artotheek gevestigd. In Langedijk zijn open de Allemanskerk in Oudkarspel, de Rooms-katholieke kerk Sint Jan de Doper in Noord-Scharwoude, de Kooger Kerk in Zuid-Scharwoude, de Nederlands Hervormde Kerk in Broek op Langedijk, de Museale Schuitenhelling in Broek op Langedijk, de Witte Kerk in Sint Pancras, de Twuyvermolen in Sint Pancras en is er een streekmarkt in Wijndomein De Koen in Zuid- Scharwoude. Op verschillende plekken in Langedijk zal een samen- gesteld toneelgezelschap historische verhalen uitbeelden en vertellen.

Meer informatie
https://www.openmonumentendag.nl/gemeente/heerhugowaard.