HEERHUGOWAARD - De Stichting Nederlandse Veteranen Motorrijder (SNVM) heeft tot doel om jaarlijks minimaal één veteranenmotorrit te organiseren voor individuele veteranen die motor en/of trike rijden.  Eén van de ritten wordt  georganiseerd voorafgaand aan en in combinatie met  de Nederlandse Veteranendag.   De stichting is officieel opgericht op 2 maart 2012, maar al in 2011 werd de eerste  Nederlandse Veteranendag Motorrit gereden.  In 2017 wordt dus de zevende Nederlandse Veteranendag Motorrit verreden!  

Het hoofddoel van de SNVM is de Nederlandse samenleving op een positieve manier te attenderen op het bestaan van veteranen. Naast “vieren”  zal ook ”herdenken”  een plaats krijgen; alles leidend tot samenhorigheid, broederschap, gezelligheid en het maken van (nieuwe) contacten.  De Nederlandse Veteranendag Motorrit is een tweedaagse motorrit.

Routes.

Op de eerste dag, dit jaar vrijdag 23 juni 2017, de dag voorafgaand aan Nationale Veteranendag, worden er vanuit alle windstreken, motorritten georganiseerd. In 2017 gebeurt dit vanuit:

  1. Den Helder
  2. Winterswijk
  3. Kerkrade
  4. Groningen (start Haren)
  5. Alphen a/d Rijn
  6. Breda.    

Op de eerst dag rijden de motorrijders vanaf hun startlocatie op weg naar Hilversum langs verschillende locaties in het land; zij bezoeken scholen, gemeentelijke festiviteiten georganiseerd rond veteranen, bezoeken verpleeghuizen voor ouderen of herdenken op eigen individuele wijze hen die stierven voor onze vrijheid bij één van de vele monumenten in ons land. Het herdenken vind plaats met kransleggingen, bloemenhulde en steevast met een minuut stilte voor hen die ons ontvallen zijn.

Op de eerste dag (vrijdag 23 juni) eindigen alle routes in Hilversum, waar ook  weer een kranslegging plaatsvindt, maar ‘s avonds ook een gezellig samenzijn is van alle veteranen waar onder het genot van een drankje aan de BBQ bijgepraat kan worden.

Rit naar het Malieveld.  

Op zaterdagochtend 24 juni vertrekken de motorijders weer per route ( dus zes blokken van motorrijders) naar een verzamelplaats in de nabijheid van Den Haag. Vanaf deze verzamelplaats wordt opgereden naar het Malieveld waar omstreeks 12.00 uur de motorrijders hun entree maken op het Malieveld. Wie goed oplet zal zien dat tijdens de entree (de laatste 200 meter van de rit) de motorrijders hun helm wisselen voor een baret van het krijgsmachtdeel (Marine, Landmacht, Luchtmacht en Marechaussee)  waarvan zij afkomstig zijn en waarvoor zij op uitzending zijn geweest.
Ook zal men tal van lichtblauwe VN-baretten zien omdat veel militairen ook onder VN-vlag aan vredesmissies hebben deelgenomen. Voor zowel motorrijders als publiek is deze entree een enorme ervaring. De motoren worden op het Malieveld geplaats in een Parc Fermé dat in tegenstelling tot de naam geheel toegankelijk is voor het publiek. Veteranenmotorrijders zijn daar aanwezig om het publiek meer te vertellen over hun hobby en het waarom van hun hobby  in relatie tot hun missies en de ervaringen in deze missies.

Defilé zaterdag 24 juni 2017

De organisatie van de Nederlandse Veteranendag  heeft de SNVM verzocht om 25 motorrijders aan te wijzen voor het defilé. Onder leiding van een commandant, de voorzitter van de Stichting Nederlandse Veteranenmotorrijders, René van Houtert, zal elke route met 4 rijders deelnemen aan het defilé. Deelname aan het defilé geschiedt in het gevechtstenue waarin men tijdens de missie heeft gediend .

Na het defilé keren de motoren weer terug in het Parc Fermé op het Malieveld. Rond 17.00 uur op zaterdag zullen de veteranenmotorrijders weer huiswaarts keren, terugkijkend op twee intensieve, maar zeer voldoening gevende dagen.

Overige activiteiten SNVM  

Ander activiteiten die de SNVM organiseert gedurende het jaar zijn de Voorjaarsrit, de  Vredesrit naar het vredes monument in Roermond en de Snertrit waarin men op uitnodiging van de Inspecteur Generaal der Krijgsmacht (tevens beschermheer der veteranen) het jaar afsluit met onder het genot van een kom snert, roggebrood met spek en ander lekkers.

Volg ons via FB: www.facebook.com/veteranenmotorrijders  of bekijk onze website via www.veteranenmotorrijders.nl 

Op vrijdag 23 juni zijn wij rond 12.00 uur aanwezig bij het Veteranen Ontmoetingscentrum op de Taxuslaan 34  in Heerhugowaard