HOORN - "My Heroes Have Always Been Cowboys" is de naam van de theatershow waarmee Waylon dit seizoen door Nederland toert. De bijna 40-jarige zanger lijkt hiermee eindelijk zijn ware identiteit te hebben gevonden want waar het voor velen in de afgelopen jaren de vraag was of hij nu een soul- of een popzanger was laat deze show geen enkele twijfel. Willem "Waylon" Bijkerk is én leeft country zoals het bedoeld is.


In een uitverkocht Schouwburg Het Park neemt de entertainer het publiek mee op zowel een muzikale reis met al zijn countryhelden alsmede een trip door zijn leven die in 1980 in Apeldoorn begon.

Met een simpel, maar mooi opgemaakt podium, met stoel, gitaren en een achtergronddoek waarop de muzikale helden, Waylon Jennings, Johnny Cash, Willie Nelson en Kris Kristofferson staan afgebeeld start de zanger solo met het legendarische "Good Old Boys". De iets ouderen herkennen het gelijk als de song van Waylon Jennings, maar vooral van de populaire jaren '80 tv-serie "The Dukes of Hazard". Halverwege onderbreekt Waylon de song om geanimeerd over zijn jeugd te vertellen in Apeldoorn. Wat volgt is een ruim twee uur durend geheel waarin de zanger verteld over vele belangrijke fases in zijn leven, afgewisseld met prachtige country-songs uit tijden van weleer. Nu bestaan er al nauwelijks twijfels over de vocale kwaliteiten van de rasartiest, en dit wordt deze zaterdagavond in Hoorn bevestigd daar hij uitstekend bij stem is. Het "Sunday Morning Coming Down" van Johnny Cash klinkt als een pareltje net als de overige songs.

Tussendoor praat hij door vanaf zijn jongste jeugd, over de band met zijn familie, tot aan zijn schooltijd, en hoe hij de muziek ontdekte en ontwikkelde. Kantelpunt blijkt de ontmoeting in Nashville met zijn grote held Waylon Jennings die kort daarna komt te overlijden. Het verhaal wordt heftiger bij terugkomst in Nederland als hij gaat trouwen, scheiden, de muziek even uit het oog raakt, en zichzelf verliest in een wereld van drugs en schulden. De zanger accepteert het donkere gedeelte van zijn leven en weet het met gezonde zelfspot en humor tot een verhaal te maken waarin hij zich bloot geeft en het publiek, net als bij zijn muziek, er ademloos naar laat luisteren.

Voor het einde van het eerste gedeelte gaat het doek omhoog en deelt Waylon zijn ware liefde voor de muziek door tal van instrumenten te showen. Het blijkt een voorzet voor het tweede gedeelte van de show. Nadat hij eerst nog doorgaat over zijn afkickperiode en zijn come-back via "Hollands Got Talent" volgen zijn goede jaren met successen in de muziek en in de liefde. Na een ruim twee uur durende solo-voorstelling ziet het er na de pauze dan ineens geheel anders uit als er een zevenkoppige band achter hem op het podium staat die met alle tracks van het laatste album "Human" een topshow weggeeft, en elkaar qua timing perfect aanvoelt. De songs sluiten uitstekend aan bij zijn verhaal en de nieuwe fase in zijn leven met vrouw Bibi en kind.

Inmiddels is de verwachte eindtijd van 23.15 uur al verstreken en plakt Waylon er nog een uurtje aan vast met zijn Songfestivalhit "Outlaw in 'Em" en geeft hij het publiek nog de gelegenheid om enkele verzoeknummers aan te vragen. Na ruim vier uur, middernacht is inmiddels gepasseerd, dankt hij het publiek met "Thanks But No Thanks", en worden hij en zijn band op zijn beurt door het publiek bedankt met een staande ovatie,

De theatershow "My Heroes Have Always Been Cowboys" is een boeiende mix van theater en concert en inmiddels verlengd tot in het najaar van 2020. De show is nog in tal van theaters in het hele land te zien. Zelfs het publiek dat hem in Hoorn heeft gemist krijgt nog een nieuwe kans want eind september keert hij terug in Het Park.