ALKMAAR - De grote kerk in Alkmaar bestaat dit jaar 500 jaar en dit betekent een jaar vol festiviteiten. PINT regio Noord-Holland bouwt hier op 16 juni haar eigen feestje. In het majestueuze gebouw organiseren zij alweer de 12 editie van het Noord-Hollands bierfestival. De kerk vormt voor de vijfde keer het decor van deze blauwdruk van de Noord-Hollandse biercultuur. Rond de dertig brouwers uit de provincie zullen onder de stenen gewelven en tussen de statige pilaren hun beste bieren presenteren. Voor even is Alkmaar hoofdstad van onze bierprovincie.

Het Noord-Hollands festival heeft bijna geen verdere introductie meer nodig. De formule blijft al jaren hetzelfde. Lokale brouwers tappen hier een selectie van... hun fijnste bieren. Het belooft weer een bierexpeditie door de hele provincie worden. Op de fiets zou het een hele trip zijn, wat fijn dat een rondje lopen door de kerk hetzelfde resultaat oplevert. Het nuttigen van die bieren van je favoriete brouwer, of kennismaken met brouwers die voor het eerst hun voorzichtige stapjes in de bierwereld zetten. Ook qua verscheidenheid aan smaken zal er weer genoeg te beleven zijn.

Vaste festivalpartner is ook dit jaar weer RTV Noord-Holland. Tijdens het festival zal de winnaar van het lekkerste en het beste bier van Noord-Holland bekend worden gemaakt. Wie zal dit jaar de Texelse brouwerij als publiekslieveling van de troon stoten?

Het festival wordt dit jaar voor het eerst op een zaterdag in plaats van zondag gehouden. Bezoekers hoeven dus geen rekening te houden met het vroege opstaan de volgende dag. Daarom gaat het festival ook een uurtje langer door. Omdat rond etenstijd het festival nog in volle gang is, zal er dit jaar een ruimere keuze aan bijpassende hapjes en etenswaren zijn om de maag goed te vullen.

Ook nieuw is de vaksessie. Voor speciale genodigden uit de horeca en slijterswereld zal al een uur voor de officiële opening gelegenheid zijn om met de brouwers in contact te komen en ideeën uit te wisselen

.De kerk opent haar deuren om 13:00. Tot 20:00 kan er bier geproefd worden. De entree bedraagt € 5,-. Bij de ingang koopt men een proefglas en muntjes ter waarde van € 2,50. Een starterspakket bestaande uit een glas, entree en 6 muntjes kost 20 euro. Pint-leden kunnen bij de Pint-stand op vertoon van hun pas een extra muntje krijgen.

De brouwers zijn zelf op het festival aanwezig en zullen met liefde eventuele vragen over hun creaties komen toelichten. Dus kom langs en ontdek zelf wat deze provincie allemaal aan mooie bieren te bieden heeft!

Van Texel tot Amsterdam, van Haarlem tot Enkhuizen: in Noord-Holland wordt bier niet alleen gedronken, maar ook gebrouwen. Noord-Hollandse brouwers experimenteren met nieuwe stijlen en ingrediënten en laten zich inspireren door smaken van over de hele wereld. Dat maakt het proeven van Noord-Hollands bier ook zo leuk. In de Grote Kerk gaat ’t van zoet naar bitter, van hoppig naar moutig, en zelfs van chocolade naar grapefruit… Zoveel is er mogelijk met Noord-Hollands bier.

Locatie : Grote Kerk Alkmaar
Adres: Koorstraat 2, 1811 GP, Alkmaar