KOEDIJK - Onder grote belangstelling van mensen uit de wijde regio is Natuurbegraafplaats Geestmerloo in Koedijk geopend. Bezoekers uit de hele provincie namen een kijkje op deze eerste natuurbegraafplaats in Noord-Holland.


Op een natuurbegraafplaats kunnen mensen een laatste rustplaats vinden in de natuur. Het graf gaat volledig op in de natuur omdat er alleen natuurlijke materialen worden gebruikt. In verreweg het grootste deel van onze provincie is natuurbegraven niet mogelijk omdat de grondwaterstand dit niet toelaat. Bij de aanleg van dit nieuwe natuurgebied is hier speciaal rekening mee gehouden om natuurbegraven mogelijk te maken.

Dat de behoefte aan een dergelijke begraafplaats groot is, bleek op de openingsdag. Honderden mensen namen de moeite om het gebied te bezoeken. Op de openingsdag werden bezoekers rondgeleid over het terrein. Bovendien konden belangstellenden een bezoek brengen aan een expositie van natuurlijke uitvaartkisten, manden en lijkwades.

40.000 jonge boompjes
Bij de aanleg van Natuurbegraafplaats Geestmerloo zijn maar liefst 40.000 boompjes aangeplant. Het duurt nog enige decennia voordat het bos echt volgroeid is. De natuurbegraafplaats maakt deel uit van een groter recreatiegebied met onder andere een natuurspeelplaats en het Bos der Omarming. Hier kunnen nabestaanden van overleden kinderen een herinneringsboom planten.

Afgelopen vrijdag werd de natuurbegraafplaats met een klein groepje genodigden officieel geopend door Commissaris der Koning Arthur van Dijk. Op Geestmerloo zijn inmiddels 17 mensen begraven. Daarnaast hebben al enige honderden mensen een plek gereserveerd voor de toekomst.